Harga emas cecah rekod

HONG KONG, 27 JULAI – Emas mencecah rekod tinggi hari ini tatkala pelabur bergegas membuat pelaburan disebabkan kebimbangan ketegangan China-AS, peningkatan dalam jangkitan di seluruh dunia serta kekurangan kemajuan mengenai rang undang-undang perangsang baharu di Washington.

Selepas pemulihan di seluruh pasaran ekuiti, didorong oleh bertrilion dolar dalam sokongan kerajaan dan bank pusat, peniaga mula menarik diri tatkala mereka menimbang kesan ekonomi jangka panjang ke atas koronavirus.

Dengan langkah pelonggaran mata wang dilaksanakan oleh Simpanan Persekutuan menyebabkan dolar merosot berbanding kebanyakan mata wang lain, emas semakin meningkat, mencecah tahap tinggi AS$1,944.71, mengatasi AS$1,921.18 yang dilihat pada 2011. Ia merosot sedikit selepas itu.

Tumpuan kini beralih pada mesyuarat dasar Persekutuan akan datang, dengan beberapa pelabur meramalkan langkah seterusnya untuk merangsang ekonomi – kemungkinan kadar faedah negatif – yang mungkin memberikan tekanan ke atas dolar dan mendorong bulion naik melebihi AS$2,000.

Juga timbulnya kebimbangan bahawa ramalan bacaan lebih teruk untuk keluaran dalam negara kasar AS suku kedua mungkin mencetuskan satu lagi penjualan dolar.

Sementara dolar lemah telah menjadi faktor peningkatan emas, ia juga dirangsang oleh tarikannya sebagai tempat selamat semasa krisis dengan hubungan China-AS semakin dingin sekarang.

“Peningkatan yang kukuh tidak dapat dielakkan tatkala kami memasuki tempoh persekitaran krisis kewangan global, di mana harga emas naik ke tahap rekod hasil daripada sejumlah besar wang Persekutuan yang disuntik ke dalam sistem kewangan,” kata Gavin Wendt, penganalisis sumber di Minelife.

Dolar merosot berbanding kebanyakan mata wang lain, dengan euro pada tahap tertinggi sejak September 2018, sementara unit tertinggi seperti won Korea Selatan dan rupiah Indonesia juga meningkat. – AFP

Seorang pekerja meletakkan barang kemas emas dalam kotak pameran di sebuah kedai di Hangzhou, wilayah Zhejiang, China kelmarin. Emas mencecah rekod tinggi tatkala pelabur membuat pelaburan disebabkan kebimbangan mengenai hubungan China-AS. – AFP