Thursday, June 1, 2023
34.6 C
Brunei

  -

  ‘Harga melampau United tidak masuk akal’

  LONDON, 21 MAC – Pemilik berpotensi Manchester United, Jim Ratcliffe, mengumumkan bahawa dia tidak akan membayar harga yang ‘tidak masuk akal’ untuk kelab Liga Perdana Inggeris itu. Kini, lebih ramai lagi pembida dijangka akan menyertai persaingan untuk mengambil alih Old Trafford.

  Jim Ratcliffe ialah salah seorang daripada dua pihak yang telah mengemukakan tawaran mereka kepada Raine, sebuah bank pedagang yang telah dipilih oleh kelab untuk menilai tawaran. Seorang lagi ialah pengurus bank Qatar, Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani.

  Keluarga Glazer, pemilik tidak disenangi Manchester United, mengumumkan pada bulan November lalu, mereka sedang menjalankan semakan strategik, dengan jualan kelab menjadi salah satu pilihan yang dipertimbangkan. Harga yang diminta oleh keluarga tersebut dipercayai bernilai AS$6 bilion.

  Jim Ratcliffe, yang juga merupakan pengerusi syarikat kimia INEOS, dan pasukannya telah mengadakan perbincangan dengan kelab pada Jumaat lalu semasa kunjungan mereka ke Old Trafford dan kompleks latihan Carrington. Ini berlaku sehari selepas wakil Sheikh Jassim melawat Manchester United.

  Namun, dalam satu temuramah dengan Wall Street Journal, Jim Ratcliffe yang berusia 70 tahun menyatakan, dia tidak akan membayar harga yang terlalu tinggi untuk membeli kelab pemenang English sebanyak 20 kali itu. Beliau juga menyatakan bahawa minatnya dalam Manchester United adalah ‘semata-mata untuk memenangi sesuatu’ dan bukan untuk tujuan kewangan. Dia melihat kelab ini sebagai ‘aset komuniti.’

  Sky News melaporkan hari ini, Sheikh Jassim dan Jim Ratcliffe sedang bersiap sedia untuk membuat tawaran kedua sebelum tarikh akhir pada esok untuk tawaran kedua.

  Mereka juga mengatakan, beberapa pihak lain mungkin akan menyertai proses pembidaan tersebut. – AFP

  Para pemain Manchester United meraikan kemenangan semasa perlawanan pusingan kedua Liga Juara-Juara UEFA di Manchester, Britain. – Xinhhua
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jentera pelancar udara Korea U jatuh ke Laut Kuning

  SEOUL, 31 MEI – Korea Utara menembak apa yang didakwanya sebagai ‘jentera pelancar angkasa lepas’ ke arah selatan hari ini, namun jatuh ke Laut...
  - Advertisment -