Harga minyak, isu Iran jadi agenda utama

JEDDAH, 19 Mei – Pengeluar minyak utama dijangka bertemu hari ini bagi membincangkan bagaimana untuk menstabilkan pasaran minyak yang tidak menentu di tengah-tengah ketegangan Amerika-Iran di Teluk, yang mengancam untuk mengganggu pembekalan.

Ahli-ahli utama OPEC dan beberapa pembekal utama lain termasuk Rusia akan menilai pasaran minyak dan memeriksa pematuhan kepada pemotongan penghasilan yang dipersetujui tahun lepas.

Tetapi subjek Iran, yang tidak hadir, akan mendominasi mesyuarat sehari bagi kumpulan OPEC+ itu.

Ia hadir beberapa hari selepas siri serangan sabotaj ke atas kapal-kapal tangki di perairan Teluk yang sangat sensitif dan pengeboman sebuah saluran paip Saudi oleh pemberontak Yaman.

Mesyuarat itu juga dibuat berhubung impak penuh atas sekatan semula AS ke atas Iran, menjejaskan eksport minyak republik Islam itu.

Beberapa jam sebelum mesyuarat di Jeddah, Arab Saudi berkata ia tidak mahu berperang dengan Iran, tetapi bersedia untuk mempertahankan kepentingannya.

Mesyuarat itu dijangka menetapkan cadangan menjelang sidang utama OPEC lewat Jun ini, yang bakal dihadiri oleh Iran.

Presiden Donald Trump bulan lepas berkata Arab Saudi dan ahli-ahli OPEC lain bersetuju bagi permintaannya untuk merangsang pengeluaran minyak demi mengurangkan harga yang semakin meningkat. – AFP

Menteri Tenaga Rusia, Alexander Novak menjawab beberapa soalan wartawan setibanya bagi menghadiri mesyuarat tersebut di Jeddah. – AP