Hari lahir Kim disambut sederhana

PYONGYANG, Korea Utara, 8 Jan – Korea Utara menyambut hari lahir Kim Jong Un hari ini dalam cara yang nyata sekali tidak menonjol.

Meskipun hari jadi pemimpin muda itu diketahui di seluruh negara, ia belum diraikan dengan jenis festival yang terlalu memuji-muji yang mengiringi hari jadi mendiang datuknya dan ayahnya. Para penduduk Pyongyang telah melakukan apa yang mereka lakukan setiap saat hari ini pada tahun baru, menyertai acara sukan.

Kim Jong Un, yang dipercayai berusia 33 dan 34 tahun dan pemimpin negara termuda di dunia, telah mengambil kuasa selepas kematian ayahnya, Kim Jong Il, pada lewat 2011. Dengan tempoh rasmi berkabung atas kematian ayahnya telah berakhir dan asas kuasanya sendiri telah kukuh, Kim mempengerusikan kongres parti sekali dalam satu generasi Mei lalu yang dilihat oleh ramai sebagai sesuatu yang seperti pemahkotaan dan permulaan era Kim Jong Un.

Tetapi beliau telah terus mengekalkan selangkah atau dua langkah di belakang pemimpin sebelumnya di kultus mendalam personaliti. Patung dan potret Datuk Kim, ‘presiden abadi’ Kim Il Sung dan Kim Jong Il ditemui di setiap ruang terbuka atau rumah. Penyemat mereka dipakai pada bahagian dada setiap orang dewasa lelaki dan perempuan.

Khabar angin sudah tersebar bahawa penyemat baru yang memaparkan Kim Jong Un akan dikeluarkan ketika kongres parti Mei, tetapi berita itu terbukti tidak berasas. Kalendar tahun ini tidak menandakan 8 Januari sebagai sesuatu, melainkan hanya hari Ahad biasa, dan tidak disebutkan hari jadi dalam Rodong Shinmun, akhbar parti memerintah. – AP