Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Harris, Sunak sedia bincang risiko AI

  BLETCHLEY PARK, 2 NOV — Naib Presiden Amerika Syarikat (AS), Kamala Harris dan Perdana Menteri Britain, Rishi Sunak dijadualkan untuk menyertai delegasi hari ini pada sidang kemuncak UK yang memberi tumpuan kepada pembendungan risiko daripada kemajuan pesat dalam bidang kecerdasan buatan (AI) yang canggih.

  Sunak telah menganjurkan Sidang Kemuncak Keselamatan AI yang pertama sebagai forum untuk pegawai, pakar dan industri teknologi untuk memahami dengan lebih baik AI ‘frontier’ yang diberi amaran oleh sesetengah saintis bahawa ia boleh menimbulkan risiko kepada kewujudan manusia.

  Pertemuan itu, yang diadakan di sebuah bekas pangkalan pengintip pemecah kod berhampiran London, bermula kelmarin dengan perjanjian yang ditandatangani oleh 28 negara, termasuk AS dan China, untuk berusaha ke arah ‘persetujuan dan tanggungjawab bersama’ tentang risiko AI, serta rancangan untuk mengadakan mesyuarat lanjutan di Korea Selatan dan Perancis dalam tempoh setahun akan datang.

  Peraturan yang mengikat untuk AI bukanlah antara matlamat sidang kemuncak itu. Sunak telah berkata bahawa pendekatan UK bukanlah untuk terburu-buru dalam peraturan tetapi untuk memahami AI sepenuhnya terlebih dahulu.

  Harris tidak hadir pada hari pertama mesyuarat tersebut, sebaliknya memberikan ucapan di kedutaan AS di mana beliau berkata bahawa dunia perlu bertindak segera untuk menangani ‘spektrum penuh’ risiko AI, bukan hanya ancaman kewujudan seperti serangan siber besar-besaran atau senjata biologi yang dirumuskan olehnya. – AP

  Sunak mengalu-alukan Harris ke sidang kemuncak di Bletchley Park, tengah London kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...