Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  HCE masuk senarai UNESCO

  COLUMBUS, OHIO, 19 SEPT – Sebuah tapak pengebumian India Amerika purba di Ohio yang digambarkan sebagai ‘sebahagian katedral, sebahagian tanah perkuburan dan sebahagian balai cerap astronomi’ hari ini telah ditambah ke senarai Tapak Warisan Dunia UNESCO.

  Kerja pemuliharaan yang diketuai oleh Ohio History Connection, serta kumpulan etnik asli yang mempunyai hubungan warisan dengan negeri itu, telah mendesak pengiktirafan Hopewell Ceremonial Earthworks (HCE) kerana keadaan yang baik, gaya unik dan kepentingan budayanya menggambarkannya sebagai ‘karya agung kebijaksanaan manusia.’

  Jawatankuasa Warisan Dunia UNESCO telah meluluskan permohonan itu semasa mesyuarat di Arab Saudi.

  Kerja tanah yang besar itu menyertai senarai tapak terkenal seperti Akropolis di Greece, Machu Picchu di Peru dan Tembok Besar China.

  Dibina oleh orang India Amerika antara 2,000 hingga 1,600 tahun yang lalu di sepanjang anak sungai utama Sungai Ohio, kerja tanah itu menjadi tempat bagi upacara yang menarik orang dari seluruh benua, berdasarkan penemuan arkeologi bahan mentah yang dibawa dari jauh seperti pergunungan Rocky.

  Gambar AP

  Upacara rumit yang dikaitkan dengan ‘tertib dan irama kosmos’ jelas dalam “objek ritual yang indah, persembahan ikon keagamaan dan pakaian yang menakjubkan’ yang ditemui di tapak tersebut,” menurut permohonan itu.

  Ia menggambarkan bukit-bukit tersebut sebagai ‘sebahagian katedral, tanah perkuburan dan balai cerap astronomi.’

  Lapan tapak yang membentuk kerja tanah itu tersebar di seluas 150 kilometer di bahagian selatan Ohio kini. Ia begitu menonjol dengan skala besar, ketepatan geometri dan kemunculan astronomi, termasuk penyandaran semua lapan titik berhenti bulan dalam kitaran 18.6 tahun.

  Pengarah Pengarah UNESCO, Audrey Azoulay, menyatakan bahawa penyertaan kerja tanah ini dalam senarai warisan ‘akan mengenal pasti bahagian penting sejarah Amerika ini kepada dunia.’ – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...