Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Herrada rampas kemenangan peringkat ke-11 Vuelta

  BARCELONA, 7 SEPT – Jesus Herrada dari Sepanyol memecut pantas untuk memenangi peringkat ke-11 dalam perlumbaan Vuelta a Espana pada kelmarin dengan sedikit perubahan dalam kedudukan umum perlumbaan.

  Penunggang Cofidis, Herrada melepaskan tenaga akhirnya untuk mengatasi Jonathan Caicedo dan memastikan kemenangannya pada pusingan kemuncak kategori satu melalui hutan di La Laguna Negra.

  Pelumba-pelumba utama dalam klasifikasi keseluruhan, termasuk juara tahun lepas Remco Evenepoel, juara Vuelta tiga kali Primoz Roglic dan juara Tour de France berturut-turut Jonas Vingegaard tidak dapat dipisahkan.

  Sepp Kuss dari Jumbo-Visma mengekalkan jersi merah, mendahului 26 saat dari penunggang kegemaran tuan rumah, Marc Soler, yang berlumba untuk pasukan Emirates UAE.

  Evenepoel menyarung jersi putih untuk pelumba muda terbaik buat kali pertama, walaupun memenanginya sebanyak 20 kali, pada perjalanan sejauh 163.5 kilometer (km) yang bermula di Lerma.

  Reaksi Jesus Herrada meraikan kemenangan di peringkat ke-11 jelajah berbasikal La Vuelta 2023 di Sepanyol pada 6 September. – AFP

  Pelumba Soudal-QuickStep itu telah mengatasi pesaing utama dalam klasifikasi umum dalam ujian masa pada Selasa dan kini menduduki tempat ketiga secara keseluruhan, satu minit dan sembilan saat di belakang Kuss.

  “Sasaran saya adalah kemenangan peringkat,” kata Herrada.

  “Saya terpaksa menunggu hingga minggu kedua untuk merealisasikannya, tetapi kami berjaya melakukannya, kini kami boleh menikmati baki perlumbaan dan terus berjuang.”

  Walaupun beberapa percubaan serangan awal telah dilakukan, tiada perpisahan awal dan peloton tetap utuh selepas 50 kilometer.

  Akhirnya sekumpulan besar berpisah dan Jumbo-Visma, mengawal peloton, membenarkan mereka membina jurang yang ketara, yang sukar ditembus.

  Pelumba TotalEnergies, Paul Ourselin cuba memecut pada baki 10 kilometer tetapi berhasil dikejar semula oleh pelumba lain, diketuai oleh pemenang ujian masa pada Selasa, Filippo Ganna. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...