Heung-min menyerlah singkirkan West Ham

LONDON, 21 MAC – Son Heung-min meledakkan gol bermakna buat Tottenham untuk mencatatkan kemenangan penting 3-1 ke atas West Ham ketika dua gol yang dihasilkan pemain Korea Selatan kembali merapatkan jurang tiga mata dari kelompok empat pasukan terbaik Liga Perdana.

Skuad Antonio Conte itu mendahului menerusi gol sendiri Kurt Zouma sebelum Heung-min menjaringkan dua gol.

Said Benrahma mengurangkan defisit namun gol kedua Heung-min pada separuh masa kedua membolehkan Tottenham merangkul kemenangan keempat daripada lima perlawanan liga.

Tottenham kini melonjak ke kedudukan kelima, tiga mata di belakang pesaing, Arsenal dalam perebutan tempat ke Liga Juara-Juara musim depan.

Walaupun Tottenham bermain lebih banyak berbanding Arsenal, kedua-dua pasukan itu akan bertemu pada akhir musim ini.

“Hari ini kami bermain dengan sangat baik. Kami mendominasi perlawanan dari awal hingga akhir. Saya sangat gembira,” kata Conte.

“Tapi sayang, sekarang adalah waktu rehat antarabangsa kerana kami berada di prestasi terbaik. Pasukan saya bertambah baik dalam pelbagai aspek.”

Selepas meneruskan kemaraan ke suku akhir Liga Europa menewaskan Sevilla, ini adalah halangan terbesar West Ham untuk merebut empat tempat teratas.

Skuad David Moyes kini berada di kedudukan ketujuh menyusuli Arsenal dengan enam mata ketika Gunners mempunyai kelebihan dua perlawanan dalam tangan. – AFP

Son Heung-min semasa menjaringkan gol kedua dalam perlawanan di antara Tottenham Hotspur dan West Ham United di stadium Tottenham Hotspur di London pada 20 Mac 2022. – AP