Hidangan berunsurkan politik

BELGRADE – Lof daging Madagascar, kebab ayam Lesotho – politik, tidak dihidangkan dalam menu di Korcagin, sebuah restoran Serbia yang hanya menyajikan makanan dari negara-negara yang tidak mengenali Kosovo.

Pada satu hari di hari Ahad, kebanyakan kaum keluarga memenuhi kedai tavern (lama) Belgrade untuk menikmati hidangan yang biasanya tidak berkaitan dengan hidangan masakan negara Balkan: udang harimau hitam dibasahi dengan sos zest oren.

Ianya dianggap sebagai hidangan kebangsaan Palau, sebuah kepulauan yang kurang dikenali di Lautan Pasifik yang mana baru-baru ini telah menjadi negara terbaharu untuk membatalkan pengiktirafan Kosovo, bekas wilayah Serbia.

“Sekarang semua orang di Serbia mengenali Palau,” kata Vojin Cucic, 29 tahun, pemilik Korcagin, yang mana pada setiap hari Ahad menghidangkan satu hidangan istimewa dari negara yang menolak kenegaraan Kosovo.

Dua dekad selepas wilayah bermajoriti etnik Albania itu berpisah dari Serbia dalam perang gerila, kawasan kejiranannya masih terkunci di dalam kehangatan pertempuran pengiktirafan.

Seorang cef menyediakan hidangan nasional Palau. – AFP
Seorang pelayan sedang membawa hidangan kebangsaan Palau, di restoran Korcagin Belgrade. – AFP
Seorang cef menyiapkan hidangan kebangsaan Palau, iaitu sebuah kepulauan kecil yang kurang dikenali di Lautan Pasifik, di restoran Korcagin Belgrade, yang menghidangkan menu istimewa dari sebuah negara yang menolak status negara Kosovo di Belgrade, pada setiap hari Ahad. – AFP
Seorang lelaki tiba di restoran Korcagin Belgrade. – AFP

Kosovo diiktiraf oleh lebih 100 negara, termasuklah Amerika Syarikat dan sebahagian besar Eropah Barat, sejak deklarasi kemerdekaan 2008.

Tetapi itu hanya sedikit daripada lebih separuh 193 negara anggota PBB, dengan kem-kem lain termasuk negara-negara berkuasa seperti Rusia dan China.

Belgrade juga aktif menentang kepada membongkar keuntungan Pristina, apabila menteri luar negeri Serbia kerap melontarkan negara-negara terbaharu untuk membalikkan hubungan.

Tidak apa, di mana ramai di antaranya adalah tempat-tempat yang paling sukar untuk dicari di peta – seperti Kesatuan Komoro, Suriname dan Palau yang paling terbaharu.

Besar atau kecil, mereka berkongsi pangkalan peminat di Korcagin, yang temboknya dipenuhi dengan gambar, bendera dan juga memorabilia era Yugoslavia, dari zaman ketika Serbia dan Kosovo sebahagian dari sebuah negara.

Setakat ini, para cef telah menyediakan lebih daripada 70 hidangan asing, memberi keutamaan kepada negara-negara yang telah membatalkan pengiktirafan mereka.

Cucic, yang mewarisi restoran dari bapanya, mengatakan bahawa dia terinspirasi dari semangat patriotisme.

“Jika Amerika Syarikat menarik pengiktirafan, kami akan menyediakan minuman percuma selama tiga hari,” katanya dengan senyuman.

Pristina menegaskan bahawa ianya telah diiktiraf oleh 116 negara.

“Ini hanyalah propaganda Serbia,” Jetlir Zyberaj, seorang penasihat kepada Menteri Luar Kosovo, memberitahu AFP.

Realitinya mungkin berada di antara satu sama lain.

Beberapa negara telah mengesahkan penarikan balik mereka, sementara yang lain tidak memberi respons atau komen kepada permintaan AFP.

Pada bulan Jun lalu, Serbia ‘bermuka-merah’ selepas mengumumkan bahawa Liberia telah menarik balik pengiktirafannya, di mana negara Afrika kemudiannya mengeluarkan kenyataan untuk membetulkan laporan itu.

Ianya tidak jelas, apa yang telah menyebabkan negara-negara lain menukar pendapat mereka.

Belgrade, yang kementerian luar negaranya enggan memberi sebarang komen, sering mempunyai minat untuk meningkatkan kerjasama dengan negara-negara kecil, tetapi butiran konkritnya adalah sukar untuk diperoleh.

Apabila ditanya mengenai negara kecil Afrika Selatan, Lesotho, menerima penarikan balik, kementerian luar negara itu memberitahu AFP: “Tiada apa-apa selain kerjasama dua hala normal antara kedua-dua negara.”

“Anak-anak saya sering bertanya kepada saya di mana setiap negara ini berasal, tetapi negara-negara ini mempunyai hak suara yang sama (di PBB) seperti China,” kata Menteri Luar Negeri Serbia Ivica Dacic baru-baru ini.

Boban Stojanovic, seorang penganalisis politik di Belgrade, mengatakan bahawa permainan pengiktirafan mencerminkan usaha kerajaan “untuk menunjukkan kepada orang ramai bahawa Serbia sedang melakukan sesuatu” mengenai Kosovo.

“Dari segi hal ehwal antarabangsa, negara-negara ini … tidak mempunyai kesan terhadap (status) menyeluruh Kosovo,” katanya.

Selama bertahun-tahun, Belgrade dan Pristina telah bertungkus-lumus melalui rundingan yang dipimpin EU yang bertujuan untuk menormalkan hubungan mereka.

Tetapi janji-janji yang tidak terlaksana dan provokasi berterusan telah melemahkan kemajuan itu.

Di Serbia, Kosovo masih menjadi penyokong kuat bagi kaum nasionalis yang melihat bekas wilayah sebagai benteng kebudayaan mereka dan kepercayaan Kristian Ortodoks.

“Walaupun setiap negara di dunia mengiktiraf Kosovo, namun kami masih tidak mampu. Kosovo adalah milik kami,” kata Cucic. – AFP