Tuesday, September 26, 2023
25.6 C
Brunei

  -

  Hidangan Sup Joumou simbol kebebasan di Haiti

  PORT AU PRINCE – Campuran daging, sayur-sayuran, pasta dan labu turban yang diberikan namanya, orang Haiti menikmati sup Joumou setiap 1 Januari untuk menyambut tahun baharu dan kemerdekaan negara mereka.

  Sebelum ia menjadi simbol kebebasan Haiti, sup adalah salah satu simbolik penindasan.

  Warga Haiti yang diperhambakan, menanam ‘giraumon’ atau labu turban, bahan utama, dilarang untuk memakan hidangan itu. Ia dikhaskan semata-mata untuk tuan ladang Perancis.

  Tetapi pada 1 Januari 1804, apabila republik pertama yang dipimpin oleh orang berkulit hitam dilahirkan, Marie-Claire Heureuse Felicite, ialah isteri Jean-Jacques Dessalines, seorang pemimpin revolusi Haiti dan pemerintah pertama negara merdeka itu telah memilih untuk menghidangkan sup.

  Memasak sup Joumou “adalah satu cara untuk menandakan tahun-tahun yang serba kekurangan dan penindasan, dan untuk menuntut kemenangan ke atas penjajah,” kata penduduk Port-au-Prince, Nathalie Cardichon ketika dia membeli bahan-bahan untuk hidangan kebangsaan di pasar.

  Saudara mara berkumpul untuk makan tengah hari tradisional pada 01 Januari 2022 di Port-au-Prince, Haiti. orang Haiti menikmati sup joumou setiap 1 Januari untuk menyambut tahun baharu dan kemerdekaan negara mereka. – AFP
  Rosemene Dorceus memasak sup pada 01 Januari 2022 di Port-au-Prince, Haiti. – AFP

  “Itulah makna di sebalik sup ini,” tambahnya.

  Secara tradisinya, menyajikan hidangan itu juga merupakan masa pertemuan semula untuk keluarga. Tetapi bagi kebanyakan orang, 2022 akan berbeza.

  Kebangkitan kumpulan samseng

  Pada 2021, tidak lama selepas presiden Haiti dibunuh, negara itu mengalami gempa bumi yang dahsyat.

  Kerisauan dalam politik dan kemiskinan semakin meruncing, begitu juga dengan keganasan dan penculikan oleh kumpulan samseng yang telah menjadi sangat berkuasa.

  Kekurangan daripada segi keselamatan dan ketidakupayaan untuk melakukan perjalanan di jalan raya yang dikawal oleh kumpulan bersenjata telah memaksa ramai rakyat Haiti menghabiskan hari simbolik itu jauh dari orang tersayang.

  “Saya mempunyai rakan di universiti yang ibu bapanya tidak tinggal di Port-au-Prince dan tidak boleh pulang ke wilayah kerana keadaan keselamatan, jadi saya menjemput mereka” ke rumah saya, kata Stephanie Smith, seorang pelajar di ibu kota Haiti.

  Ibunya, Rosemene Dorceus, sering membuat sup Joumou untuk keluarga mereka. Tetapi untuk cuti kebangsaan, dia membuat penuh periuk itu.

  Ia cukup untuk memberi makan kepada “sekitar 20 orang,” anggaran wanita berusia 54 tahun itu tetapi anak perempuannya berpendapat bahawa semuanya boleh memberi makan sekurang-kurangnya 30 orang.

  “Kami berlapan dalam keluarga saya tetapi malangnya, di kawasan kejiranan, terdapat orang yang tidak mampu untuk membuat sup, jadi kami memikirkan mereka,” jelas Smith yang berusia 27 tahun itu.

  Kerja-kerja di dapur bermula pada 31 Disember

  Sebelum matahari terbit mata 1 Januari, wanita dalam keluarga sibuk bekerja di dapur.

  Dorceus mengenang kembali ketika dia dan suaminya akan membuat sup bersama-sama, pada masa itu anak-anak mereka masih kecil.

  “Sekarang anak perempuan saya sudah dewasa, mereka membantu saya,” katanya.

  Gembira dengan masa yang diluangkan bersama keluarga untuk menyediakan jamuan itu, Smith berkata adik lelakinya memang membantu sedikit, “tetapi mereka kebanyakannya datang untuk makan, terutamanya untuk makan daging.”

  Tradisi daripada nenek moyang

  Sup yang kaya dengan sejarah baru sahaja menerima pengiktirafan antarabangsa, dengan UNESCO menetapkannya sebagai sebahagian daripada “warisan budaya manusia.”

  “Perjuangan Haiti dan suaranya telah dibuat seperti tidak kelihatan, dan ini kini cara untuk merakamnya,” kata Dominique Dupuy, duta Haiti ke agensi kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

  Dia menyatakan Haiti mempunyai “peranan asas dan penting dalam sejarah manusia,” sebagai negara pertama yang menghapuskan perhambaan.

  Penamaan sup Joumou merupakan “pembetulan sejarah yang adil,” menurut Dupuy.

  Delegasinya melakukan segala yang mungkin untuk mendapatkan pen-yenaraian, meminta mempercepatkan prosesnya dalam permintaan mereka itu pada Ogos.
  Pada 16 Disember, gelaran itu diberikan.

  Memandangkan tahun 2021 merupakan “tahun yang sangat menyakitkan”, adalah perlu untuk mempunyai “sistem untuk membantu kami sentiasa berfikiran tinggi,” kata Dupuy, penduduk asli Cap-Haitien, yang mengalami tragedi pada 14 Disember apabila sebuah lori gas meletup, membunuh puluhan ramai.

  Di Haiti, memasak sup Joumou, adat yang bermula sejak lebih dua abad lalu, adalah cara untuk menghormati negara dan sejarahnya.

  Bagi Cardichon, pengunjung pasaran, ini adalah cara untuk menjemput dunia “menemui sejarah Haiti”, dan cara untuk menunjukkan “betapa bangganya kami sebagai rakyat, bahawa kita mengambil dan meneruskan tradisi nenek moyang kita.” – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun lulus ubat Alzheimer oleh Eisai & Biogen

  TOKYO, 26 SEPT - Kementerian kesihatan Jepun pada kelmarin meluluskan pengeluaran dan penjualan ubat untuk penyakit Alzheimer yang dibangunkan oleh syarikat farmaseutikal Jepun Eisai...