Hidap kanser selepas lari dari peperangan

HAJJAH, YAMAN – Di sebuah kem untuk orang-orang yang terlantar akibat perang, di wilayah barat daya Yaman, Hajjah, seorang ibu yang menghidap kanser terbaring di khemahnya tanpa rawatan.

Ibu yang bernama Fatima, telah melarikan diri dari serangan udara dan tembakan di kampung pesisir Laut Merah untuk mencari kehidupan yang selamat untuk dirinya dan keluarganya yang terdiri daripada 12 orang ahli di kem yang dipindahkan di pinggir selatan daerah Midi, tetapi kanser yang tidak dijangka menghalang harapannya.

Kanser telah merebak di bahagian kiri lehernya dan dia tidak dapat bercakap atau bergerak, kata doktornya di Pusat Kesihatan Al-Jada di Al-Jada di daerah Midi kepada media. Mereka mengatakan bahawa terdapat 12 orang pesakit barah lain di daerah Midi dan daerah Hiran yang berdekatan.

“Kami tidak dapat memberikan perawatan untuk mereka kerana tidak ada ubat, tidak ada peralatan perubatan dan tidak ada staf perubatan yang mengkhususkan diri dalam merawat penyakit kanser di pusat itu,” kata salah seorang doktor di Pusat Kesihatan Al-Jada kepada media.

Suami Fatima, Ali Mohammed Tahir, yang menderita diabetes dan kaki kanannya dipotong kerana penyakit itu, tidak mampu membawanya ke hospital kanser di ibu kota Huthi, Sanaa, kira-kira 123km di selatan Hajjah.

Ali Mohammed Tahir (tengah) berjalan-jalan di kawasan luar kem mereka. – Xinhua
Suami Fatima, Ali Mohammed Tahir (kiri) duduk di dalam kem di daerah Midi, wilayah Hajjah, Yaman. – Xinhua
Gambar bertarikh 14 Jun 2020 menunjukkan seorang jururawat ketika merawat Fatima. – Xinhua
Fatima yang menghidap kanser terbaring di dalam kemnya. – Xinhua

“Isteri saya menghidap kanser di lehernya sejak setahun yang lalu. Penderitaannya semakin meningkat dan di sini kita tidak mempunyai ubat untuk kanser,” katanya kepada media di khemahnya.

“Saya menghidap diabetes dan kaki kanan saya dipotong. Kami tidak mendapat rawatan kesihatan di sini dan kami tidak menemui apa-apa di kawasan ini,” tambah Tahir.

Di kawasan tandus ini, beratus-ratus keluarga yang kehilangan tempat tinggal menderita kelaparan, kekurangan akses bagi rawatan kesihatan dan bekalan air bersih. Banyak perkhemahan lain di Hajjah dan wilayah lain juga mengalami krisis kesihatan yang sama.

Pertempuran telah berlangsung di beberapa barisan depan yang aktif di utara Hajjah sejak negara itu melancarkan perang saudara pada akhir tahun 2014, ketika kumpulan Huthi yang disokong oleh Iran merampas sebahagian besar utara negara itu dan memaksa pemerintahan Presiden Abd-Rabbu Mansour Hadi yang disokong oleh Saudi keluar dari ibu kota Sanaa.

Perang selama lima tahun telah membunuh puluhan ribu orang, lebih dari tiga juta kehilangan tempat tinggal dan mendorong negara itu ke ambang kebuluran. Perang itu juga menyebabkan keruntuhan lebih daripada separuh sistem kesihatan negara itu, dan menyebabkan apa yang disebut oleh PBB sebagai krisis kemanusiaan terbesar di dunia.

Berjuta-juta orang Yaman menjadi terdedah terhadap wabak yang mematikan, yang merebak di seluruh negara, termasuk kolera, malaria, difteria dan sekarang wabak koronavirus. Pesakit kanser menjadi yang paling terjejas oleh krisis peperangan dan kesihatan.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia pada Februari 2019 menganggarkan bahawa jumlah pesakit kanser di Yaman mencapai kira-kira 35,000. Sebilangan besar pesakit kanser di Yaman mendapatkan rawatan di Pusat Onkologi Kebangsaan di Sanaa, yang merupakan hospital awam utama negara untuk rawatan kanser. Pusat di Sanaa menerima sekitar 600 pesakit kanser baharu setiap bulan, menurut laporannya baru-baru ini.

Pusat itu mengatakan ia bergantung sepenuhnya kepada bantuan kemanusiaan antarabangsa setelah sektor ekonomi dan kesihatan negara itu terjejas akibat peperangan. Fatima, masih dapat melambaikan tangannya di hadapan anak-anaknya. Dia berharap agar anak-anaknya suatu hari dapat menikmati kehidupan baharu, jauh daripada perang dan kanser. – Xinhua