Hidup bak di hujung tanduk bagi negara kurang membangun

MEXICO CITY – Angka kematian global berikutan COVID-19 mencapai 2 juta pada Jumaat lalu, melintasi ambang batas di tengah-tengah pelancaran vaksin yang sangat besar tetapi tidak seimbang sehingga di beberapa negara terdapat harapan baik untuk mengatasi wabak itu, sementara di negara lain, bahagian negara yang kurang maju, nampaknya ia hanya mimpi yang masih jauh.

Angka itu dicapai lebih dari setahun setelah koronavirus pertama kali dikesan di bandar Wuhan di China. Jumlah kematian, dikumpul oleh Johns Hopkins University, kira-kira sama dengan penduduk Brussels, Mekah, Minsk atau Vienna. Ini kira-kira setara dengan kawasan metropolitan Cleveland atau seluruh negeri Nebraska.

“Terdapat banyak kematian,” kata Dr Ashish Jha, pakar pandemik dan dekan Sekolah Kesihatan Awam Brown University. Pada masa yang sama, dia berkata, “komuniti saintifik kami juga telah melakukan pekerjaan yang luar biasa.”

Di negara-negara kaya termasuk Amerika Syarikat, Britain, Israel, Kanada dan Jerman, berjuta-juta rakyat telah diberi perlindungan dengan sekurang-kurangnya satu dos vaksin yang diagihkan dengan pantas dan segera dibenarkan untuk digunakan.

Tetapi di tempat lain, usaha imunisasi hampir tidak berjaya. Banyak pakar meramalkan setahun lagi kerugian dan kesulitan di tempat-tempat seperti Iran, India, Mexico dan Brazil, yang bersama-sama menyumbang sekitar seperempat kematian dunia.

Para petugas yang memakai pakaian perlindungan mengarahkan anggota pasukan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) semasa tiba di lapangan terbang di Wuhan di wilayah Hubei. – AP
Para petugas kesihatan membawa vaksin COVID-19 ketika melakukan vaksinasi di hospital di Bali. – AP
Seorang jururawat memberikan vaksin Pfizer-BioNTech COVID-19 kepada seorang penduduk di rumah jagaan Icaria di Barcelona, ​​Sepanyol. – AP

“Sebagai sebuah negara, sebuah masyarakat, sebagai warganegara yang belum kami fahami,” keluh Israel Gomez, seorang paramedik Mexico City yang menghabiskan berbulan-bulan untuk mengendali pesakit COVID-19 dengan ambulans, hampir berputus asa mencari tempat tidur hospital yang kosong.

“Kami belum memahami bahawa ini bukan permainan, dan ini benar-benar wujud.”

Mexico, sebuah negara yang berjumlah 130 juta orang penduduk, hanya menerima 500,000 dos vaksin dan hampir separuh daripadanya diberikan kepada pekerja kesihatan.

Itu sangat berbeza dengan keadaan negara jiran di utara yang kaya. Walaupun terdapat penundaan awal, beratus-ratus ribu orang menyingsing lengan setiap hari di Amerika Syarikat, di mana virus itu telah membunuh kira-kira 390,000, se-takat ini merupakan jumlah tertinggi di mana-mana negara.

Semua diberitahu, lebih daripada 35 juta dos pelbagai vaksin COVID-19 telah diberikan di seluruh dunia, menurut University of Oxford. Sementara kempen vaksinasi di negara-negara kaya dihambat oleh barisan yang panjang, bajet yang tidak mencukupi dan pendekatan negara dan tempatan yang bercampur aduk, rintangan jauh lebih besar di negara-negara miskin, yang memiliki sistem kesihatan yang lemah, jaringan pengangkutan yang teruk, rasuah berleluasa dan kekurangan elektrik untuk memastikan vaksin cukup sejuk.

Juga, sebahagian besar dos vaksin COVID-19 di dunia telah dibeli oleh negara-negara kaya. COVAX, sebuah projek yang disokong oleh PBB untuk membekalkan ke bahagian-bahagian dunia yang membangun, mendapati kekurangan bantuan vaksin, wang dan logistik.

Akibatnya, ketua saintis Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran bahawa sangat tidak mungkin memberikan imuniti – yang memerlukan sekurang-kurangnya 70 peratus penduduk dunia untuk divaksin – akan dicapai tahun ini.

Seperti mudahnya wabak itu menular, vaksin juga tidak cukup menghapuskan virus di beberapa tempat.

“Walaupun ia berlaku dalam beberapa tempat, di beberapa negara, ini tidak akan melindungi orang di seluruh dunia,” kata Dr Soumya Swaminathan.

Pakar kesihatan juga khuatir, jika suntikan tidak disebarkan secara meluas dan cepat, itu dapat memberi virus masa untuk bermutasi dan mengalahkan vaksin – ‘senario mimpi buruk saya,’ kata Dr Ashish Jha.

Setiausaha Agung AS, Antonio Guterres mengatakan penanda aras jumlah kes 2 juta “telah diburukkan lagi dengan kurangnya usaha selaras global, menambah, sains telah berjaya, tetapi perpaduan gagal.”

Sementara itu, di Wuhan, di mana wabak itu ditemui pada akhir 2019, pasukan penyelidik global yang diketuai oleh WHO tiba pada Khamis lalu dalam misi sensitif secara politik untuk menyiasat asal-usul virus itu, yang diyakini menyebar ke manusia dari haiwan liar.

Bandar China yang berjumlah 11 juta orang penduduk kembali sibuk, dengan sedikit tanda-tanda ia pernah menjadi pusat pandemik, terkurung selama 76 hari, dengan lebih 3,800 orang mati.

“Kami tidak takut atau bimbang seperti dulu,” kata Qin Qiong, pemilik kedai mi. “Kami sekarang menjalani kehidupan normal. Saya menaiki kereta api bawah tanah setiap hari untuk datang bekerja di kedai … kecuali untuk pelanggan kami, yang harus memakai penutup mulut dan hidung, semua yang lain tetap sama. “

Ia mengambil masa lapan bulan untuk mencecah 1 juta kematian tetapi kurang dari empat bulan selepas itu untuk mencapai angka juta berikutnya.

Walaupun jumlah kematian berdasarkan angka yang diberikan oleh agensi kerajaan di seluruh dunia, jumlah nyawa yang hilang dipercayai jauh lebih tinggi, sebahagiannya kerana ujian yang tidak mencukupi dan banyak kematian yang disebabkan oleh sebab-sebab lain, terutama pada awal wabak.

“Apa yang tidak pernah ada adalah begitu banyak kematian akan terjadi di negara terkaya di dunia,” kata Dr Bharat Pankhania, seorang pakar penyakit berjangkit di University of Exeter Britain. “Negara-negara terkaya di dunia mengalami salah urus, sungguh mengejutkan.”

Di negara-negara kaya dan miskin, krisis telah menghancurkan ekonomi, ramai yang kelihangan pekerjaan dan menjerumuskan banyak orang ke lembah kemiskinan.

Di Eropah, di mana lebih dari seperempat kematian dunia telah terjadi, sekatan dan perintah berkurung yang ketat telah dilakukan untuk memerangi gelombang baharu virus, dan varian baharu yang diyakini lebih dahsyat menular di Britain dan negara-negara laim, begitu juga AS.

Walaupun di beberapa negara terkaya, kempen vaksinasi lebih lambat daripada yang dijangkakan. Perancis, dengan ekonomi kedua terbesar di Eropah dan lebih daripada 69,000 kematian virus yang diketahui, akan memerlukan bertahun-tahun, bukan bulan, untuk memvaksinasi 53 juta orang dewasa kecuali jika ia mempercepat pelancarannya, dihambat kerenah birokrasi dan kecurigaan yang besar terhadap vaksin-vaksin.

Namun, di tempat-tempat seperti Poissy, sebuah kota di sebelah barat Paris, suntikan pertama formula Pfizer membuatkan penduduk lega dan ada harapan di hujung pandemik.

“Kami telah bersama virus selama hampir satu tahun. Ini bukan kehidupan, “kata Maurice Lachkar, seorang ahli akupunktur berusia 78 tahun yang telah bersara dimasukkan dalam senarai keutamaan untuk vaksinasi kerana diabetes dan usianya. “Sekiranya saya terkena virus, saya sudah tiada.”

Maurice dan isterinya, Nicole, yang juga diberi vaksin, mengatakan bahawa mereka mungkin membiarkan diri mereka berpelukan dengan dua anak dan empat cucu mereka, yang telah mereka lihat dari jarak yang selamat secara fizikal hanya sekali atau dua kali sejak wabak itu menular.

“Ini akan membebaskan kami,” katanya.

Di seluruh dunia yang sedang membangun, gambarnya sangat serupa: deretan kubur yang digali, hospital sesak dan pekerja perubatan mati kerana kekurangan alat pelindung.

Di Peru, yang mempunyai kadar kematian COVID-19 tertinggi di Amerika Latin, beratus-ratus pekerja kesihatan mogok untuk menuntut gaji dan keadaan kerja yang lebih baik di negara di mana 230 doktor telah meninggal akibat penyakit ini.

Di Brazil, pihak berkuasa di kota terbesar di hutan hujan Amazon merancang untuk memindahkan ratusan pesakit keluar kerana bekalan tangki oksigen yang berkurang menyebabkan beberapa orang mati di rumah.

Di Honduras, pakar anatesia Dr Cesar Umaña merawat 25 pesakit di rumah mereka melalui telefon kerana hospital kekurangan kapasiti dan peralatan.

“Ini kacau-bilau teruk,” katanya. – AP