Hidupkan kembali kegemilangan sejarah seni muzium Beirut

BEIRUT – Pelukis dengan teliti memotong potongan kecil kaca kuning dan merah, kemudian menyusunnya dalam satu corak untuk membina semula tingkap kaca yang merupakan ciri utama Muzium Sursock Beirut, musnah selepas tragedi letupan pelabuhan tahun lalu.

Pekerja pemuliharaan berbekalkan kanta pembesar mengumpulkan serpihan seramik yang pecah disebabkan letupan tersebut.

“Amat sukar melihat hasil kerja saya selama 30 tahun ini kembali menjadi pasir… Tetapi adalah penting untuk membina semula muzium,” kata Maya Hussaini, artis yang mengusahakan tingkap kaca berwarna semasa pengubahsuaian besar di muzium yang selesai pada tahun 2015 dan kembali membinanya semula sekarang.

“Saya harus kembali ke arkib saya untuk mengeluarkan reka bentuk saya untuk mengembalikannya kepada keadaannya yang asal,” katanya.

Terletak di kawasan bukit Achrafieh beratus-ratus meter dari Pelabuhan Beirut, Sursock yang berusia 60 tahun merupakan pusat pemandangan yang indah di Beirut. Satu-satunya muzium seni moden di negara itu, ia mempunyai koleksi seni Lubnan yang berasal dari akhir tahun 1800-an.

Seorang tukang kayu berusaha memulihkan sebahagian kaca tingkap pintu yang hancur dalam letupan dahsyat tahun lalu di pelabuhan Beirut, di sebuah bengkel di kampung Bsous, Lubnan. – AP
Seorang pekerja muzium mengambil gambar salah satu dewan yang dibina semula di Muzium Sursock yang mengalami kerosakan. Satu-satunya muzium seni moden Lubnan masih dibina semula setahun selepas letupan. – AP
Muzium Sursock yang dibina semula setelah musnah oleh letupan besar tahun lalu di pelabuhan Beirut, Lubnan. – AP

Ia telah lama menyediakan ruang untuk orang ramai yang unik dan bebas untuk seni, bahkan tidak ditutup sepanjang perang saudara 1975-1990 Lubnan.

Para pemuliharaan dan seniman telah berusaha untuk menghidupkan kembali sejarah seni itu setelah muzium itu dihancurkan oleh letupan pelabuhan pada 4 Ogos 2020.

Letupan meletupkan bangunan tiga tingkat, merosakkan pintu, memusnahkan semuanya hingga ke tingkat bawah tanah paras keempat. Tingkap pecah, termasuk tingkap kaca sejarah itu di bahagian depannya. Koleksi seni itu amat teruk terjejas.

Sekurang-kurangnya 57 daripada 130 seni yang dipamerkan pecah atau koyak, termasuk potret artis Belanda, Kees Von Dongen oleh Nicolas Sursock, yang dinamakan sempena muzium berkenaan. Istana Sursock yang terkenal di abad ke-19, salah satu bangunan paling tinggi di ibu negara Lubnan, juga musnah dalam letupan itu.

Letupan besar-besaran, yang memusnahkan Beirut, juga meninggalkan kesan besar kepada seni kreatif yang yang amat terkenal di bandar Mediterranean. Sebilangan besar ruang seni yang kecil dan bebas di daerah kosmopolitan menerima kesan paling teruk dalam letupan itu.

Beberapa galeri dan studio peribadi turut musnah. Sesetengahnya, yang sudah pun dibelenggu krisis ekonomi yang semakin meningkat, telah ditutup untuk selamanya.

Bagi Muzium Sursock, tamparan adalah jauh lebih teruk kerana ia baharu saja siap dibina pada tahun 2015 dalm projek pemodenan dan pengembangan hampir sedekad.

“Pada awalnya kami merasa bingung berdepan dengan realiti dan kerosakan yang dialami,” kata Zeina Arida, pengarah muzium.

Selama tiga bulan, kumpulan pekerja membersihkan habuk dan tumpahan kimia dari semua ruang di muzium. Kemudian bermulanya usaha pemulihan seni. Semuanya dipulihkan di Beirut, kecuali potret Nicolas Sursock dan dua seni lain, diterbangkan ke Paris untuk rawatan khusus.

Setahun kemudian, pekerja telah memasang tingkap, siling dan pintu dan kini memasang semula pembahagi dan lampu.

Terdapat sokongan yang luas dan segera untuk menghidupkan kembali muzium.

Muzium ini mengumpulkan hampir 80 peratus daripada peruntukan pemuliharaan sebanyak AS$3 juta melalui kerajaan Perancis dan Itali, Perikatan Antarabangsa untuk Perlindungan Warisan di Kawasan Konflik, UNESCO, penderma swasta dan kumpulan tempatan.

Ini adalah kejayaan besar bagi negara yang bergelut dengan letupan, krisis kewangan dan sekatan koronavirus.

Krisis ekonomi telah menimbulkan halangan utama.

“Ia benar-benar dua tahun yang amat tertekan, dan cabaran yang kami hadapi sentiasa berubah-ubah,” kata Arida. Sebelum letupan, dia harus mengurangkan hari kerja muzium untuk menjimatkan wang ketika ekonomi meleset.

Sejak akhir tahun 2019, bank telah mengehadkan akses penyimpan dalam akaun dolar dan mengawal pengeluaran dari akaun mata wang negara.

Oleh itu, muzium mengumpulkan dana di luar negara untuk mendapatkan bekalan dan bahan asas. Pengurusan masih perlu mencari cara untuk mendapatkan dana di dalam negeri. Sama seperti negara lain, muzium ini berusaha untuk mendapatkan bahan bakar untuk penghawa dinginnya, yang diperlukan untuk kawasan penyimpanan dan bengkel pemulihan.

Muzium itu menyasarkan untuk dibuka semula pada musim bunga 2022, walaupun keadaan ekonomi dan keselamatan tetap tidak dapat diramalkan. Dalam beberapa minggu terakhir, muzium ini telah mengadakan konsert dan pertunjukan tarian di lamannya.

Bagi kebanyakan artis, seperti profesional lain yang bergelut, letupan itu merupakan jalan terakhir, mendorong mereka meninggalkan negara mencari peluang di luar negara.

Arida berkata penghijrahan itu menimbulkan tanggungjawab baharu: perlunya program dan dana baharu untuk membiayai mereka yang tinggal.

“Kita perlu membina semula keseluruhan sektor. Muzium tanpa organisasi lain, … bangunan warisan sekitarnya tidak akan menjadi sama,” katanya. – AP