Hidupkan semula tabung kuno di muzium Yunnan

KUNMING – Tabung wang mungkin dapat membuatkan sesetengah orang mengimbau kenangan manis semasa zaman kanak-kanak. Tetapi seawal 2,000 tahun yang lalu, di Wilayah Yunnan di barat daya China hari ini, ia bermakna kekayaan, status dan kuasa.

Tetapi ia bukan tabung simpanan biasa, dan apa yang disimpan di dalamnya juga bukan syiling. Pada zaman kerajaan Dian purba, barangan gangsa ini menyimpan cangkerang berharga dari Lautan Hindi, barangan eksklusif untuk golongan bangsawan.

Menurut catatan sejarah dan kajian arkeologi, kebanyakan kawasan di Yunnan masih dalam peringkat sistem barter pada masa itu, dan cengkerang tidak popular sebagai mata wang tetapi di makam bangsawan untuk kegunaan simbolik.

‘Bekas cangkerang’ ini menampilkan produktiviti dan tahap estetik yang maju dalam tempoh itu. Bahagian yang paling unik ialah penutup yang indah dengan corak tiga dimensi, yang menunjukkan adegan kehidupan sosial yang jelas dalam kerajaan Dian purba, termasuk pengorbanan, peperangan, dan pemburuan serta tenunan. Orang-orang semasa kerajaan itu tidak membangunkan perkataan yang dibentuk secara sistematik untuk merekodkan sejarah, jadi bekas cangkerang menjadi ‘bahan yang paling benar dan paling intuitif’ untuk mengkaji tamadun kerajaan Dian purba, kata Fan Haitao, timbalan kurator Muzium Wilayah Yunnan.

Lu Jingjie, seorang pemulih peninggalan budaya yang telah menjadi pemulih barangan gangsa selama lebih daripada dua dekad, berkata gangsa kebanyakannya mempunyai pecahan, sisa, karat dan retak.

Banyak langkah perlu diambil semasa memulihkan gangsa, seperti pembersihan tanah, penyahkaratan, mencantum dan pengisian warna. Kerja-kerja pemulihan adalah sangat halus sehinggakan instrumen pergigian sering digunakan, kata Lu.

“Kami amat memberi perhatian kepada barangan itu untuk memanjangkan hayat peninggalan budaya dan memberitahu lebih ramai orang tentang sejarah,” katanya.

Memelihara dengan betul untuk masa yang lama adalah isu yang lebih penting. – Xinhua

Bekas gangsa dari Dinasti Han Barat sebelum (kiri atas dan bawah) dan selepas pemulihan (kanan atas dan bawah). – Xinhua