Hijab ‘bebas’ bagi pemain bola sepak wanita di Finland

VANTAA, FINLAND – Persatuan bola sepak Finland telah mula menawarkan ‘hijab sukan’ secara percuma kepada mana-mana pemain yang menginginkannya, dalam gerakan yang dirancang untuk menarik kepelbagaian pemain yang lebih hebat dalam sukan ini.

Setakat ini, FA telah mengedarkan ‘puluhan’ hijab, yang diperbuat daripada kain teknikal dan elastik, kata Heidi Pihlaja, ketua pembangunan bola sepak wanita dan gadis, kepada AFP.

“Di Finland, sangat sukar untuk memasukkan gadis-gadis dari latar belakang pendatang ke kelab bola sepak,” kata Pihlaja.

“Oleh itu, kami ingin memulakan inisiatif ini untuk menyambut semua orang, tanpa mengira agama anda dan sama ada anda mahu menggunakan skarf atau tidak.”

“Ia tidak berkibar seperti biasa dan anda tidak perlu memasukkannya ke dalam baju anda,” kata Nasro Bahnaan Hulbade, 13, kepada AFP semasa sesi latihan di kelabnya VJS di Vantaa, di ibu kota Finland.

Kamila Nuh (kiri) dan Nasro Bahnaan Hulbade mengatakan mereka ‘gembira dan bersyukur’ mengetahui daripada ibu bapa mereka mengenai hijab percuma. – AFP
Kamila Nuh (dua kanan) dan Nasro Bahnaan Hulbade (tiga kanan) bersama rakan sepasukan menghadiri sesi latihan bola sepak di Stadium MUP di Vantaa, Finland. –AFP

“Lebih mudah berlari ketika memakainya,” kata rakan sepasukannya, Kamila Nuh.

Gadis-gadis itu bermain selama satu dan dua tahun, tetapi mengatakan mereka ‘gembira dan bersyukur’ mengetahui daripada ibu bapa mereka mengenai hijab percuma.

Pihlaja mengatakan masalah budaya dan kos – dan bukan hijab itu sendiri – sering menjadi halangan utama bagi gadis-gadis dan wanita dari komuniti imigran untuk terlibat dalam sukan ini.

Tetapi menawarkan hijab mempunyai ‘kepentingan simbolik’ untuk menjadikan sukan ini lebih mudah diakses, katanya.

Walaupun tanggapan utamanya ‘benar-benar positif’, skim ini juga mendapat kritikan ‘dari orang-orang yang mengatakan ia merendahkan wanita atau membawa agama ke dalam sukan itu.’

Perbandingan Pusat Penyelidikan Pew 2018 mendapati bahawa Finland memiliki sikap anti-Muslim terkuat dari 15 negara, dengan parti sayap kanan Finland diramalkan akan mencatat kemenangan dalam pilihan raya tempatan negara itu akhir bulan ini.

“Kami menyokong hak setiap wanita untuk memilih sendiri sama ada mereka mahu memakai skarf atau tidak,” kata Pihlaja sebagai tindak balas terhadap kritikan itu.

Meningkatkan persamaan

Namun, walaupun pengumuman FA menimbulkan banyak komen negatif di media sosial, skim hijab belum menjadi titik perbincangan utama di negara dengan populasi 5.5 juta orang itu, menurut statistik rasmi.

Sentimen antiimigran yang meluas di Finland pada masa ini kurang jelas dalam arena bola sepak, di mana pasukan kebangsaan lelaki – yang terdiri daripada sebilangan pemain berlatar belakangkan pendatang asing – mendapat sokongan sejagat.

Bulan ini, Finland akan membuat penampilan sulung di Kejohanan Eropah, sementara pasukan wanita negara ini juga buat pertama kalinya tampil dalam Euro 2021.

Dalam langkah lain untuk meningkatkan kesaksamaan, FA Finland pada tahun 2019 menghapus kata ‘wanita’ dari gelaran divisyen kompetitif wanita teratasnya, menamakannya sebagai ‘liga nasional’. – AFP