Hikmah berkorban

Oleh Salawati Haji Yahya

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 Ogos – Tinggal beberapa hari lagi kita akan memasuki bulan Zulhijah yang mana sebahagian besar umat Islam telah pun berada di tanah suci Mekah untuk mengerjakan ibadah haji dan pada bulan ini juga kita akan meraikan Hari Raya Aidiladha.

“Dari itu, dalam bulan Zulhijah, kita dituntut untuk membesarkannya dengan bertakbir, bertahmid dan bertasbih,” kata khatib dalam Khutbah Jumaatnya, hari ini.

Di samping itu, antara ibadah yang sangat dituntut ialah melaksanakan ibadah korban bagi yang berkemampuan iaitu berkorban dengan menyembelih binatang ternak seperti unta, kambing, kerbau atau lembu pada waktu yang tertentu. Khatib dalam khutbahnya turut menjelaskan beberapa hikmah di sebalik pensyariatan ibadat korban ini.

Antaranya, jelas khatib, sebagai tanda ketaatan seorang hamba kepada Allah di mana ibadah korban mengingatkan mengenai peristiwa pengorbanan Nabi Ibrahim yang telah diperintahkan Allah untuk menyembelih putera Baginda, Nabi Ismail.

“Ia merupakan pengorbanan yang benar-benar menguji keimanan dan kesabaran mereka berdua di mana perintah yang amat berat itu telah dilaksanakan atas dasar iman dan takwa yang dilakukan tanpa ragu-ragu atau waswas dan atas dasar ketaatan dan ketulusan mereka tersebut, Allah akhirnya telah memerintahkan supaya Nabi Ismail digantikan dengan seekor kibas,” tambahnya.

Di samping itu, memupuk sikap pemedulian dan prihatin terhadap masyarakat di mana ini jelas melalui pengagihan daging-daging korban tersebut kepada yang berhak menerimanya khususnya kepada fakir miskin dan yang memerlukan.

Bukan setakat itu, jelas khatib, peristiwa pengorbanan Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail juga dapat mengasuh dan mendidik diri untuk bersikap sabar terhadap apa juga ujian yang diberikan oleh Allah dalam kehidupan, tidak mudah mengeluh dan tetap menyerah dan bertawakal kepada Allah.

“Apa pun juga keadaan dan musibah yang berlaku, semua itu adalah ketentuan dan ketetapan daripada Allah,” tegasnya.

Selain itu, ia juga dapat mengikis sifat tamak dan mewujudkan sifat murah hari untuk membelanjakan harta ke jalan Allah dan ingatlah harta yang dianugerahkan oleh Allah kepada kita bukan hak milik mutlak kita sendiri tapi di dalamnya mempunyai hak orang lain seperti golongan fakir miskin dan sebagainya.

Menurut khatib lagi, harta itu perlu disalurkan untuk dizakatkan, sedekah, wakaf dan membantu yang memerlukan melalui ibadah korban selain itu dengan ibadah korban ini juga melahirkan kesyukuran kepada Allah terhadap nikmat rezeki yang telah dikurniakan.

Khatib seterusnya menambah, waktu untuk menyembelih binatang korban itu pada 10, 11, 12 dan 13 Zulhijah iaitu selepas naik matahari pada Hari Raya Aidiladha iaitu setelah selesai sembahyang Sunat Hari Raya Aidiladha pada 10 Zulhijah sehingga terbenam matahari akhir hari tasyrik iaitu hari ke 13 Zulhijah.

“Jika ibadat korban dilakukan sebelum waktu tersebut, maka tidaklah ia di kira ibadat korban dan hukum berkorban adalah sunat muakadah iaitu sunat yang sangat di tuntut bagi orang yang baligh, berakal, merdeka serta berkemampuan untuk melaksanakannya,” jelasnya.

Khatib juga menjelaskan, maksud berkemampuan di sini, orang yang mampu untuk berkorban setelah ada lebihan daripada keperluannya pada Hari Raya Aidiladha dan hari-hari tasyrik.

Menurut jumhur ulama, sunat juga melakukan korban bagi orang yang mampu dan makruh hukumnya jika orang yang mampu itu tidak melakukan ibadah korban sedangkan ia berkemampuan untuk melakukannya.

Pada masa ini sebahagian besar umat Islam telah berada di kota suci Mekah Al-Mukaramah dan di Madinah Al-Munawarah bagi menyempurnakan rukun Islam yang ke lima iaitu menunaikan ibadah haji.

“Mudah-mudahan seluruh jemaah haji khususnya jemaah haji Brunei Darussalam beroleh haji yang mabrur dan sentiasa dalam perlindungan Allah.”

Sehubungan itu, khatib turut mengingatkan untuk sama-sama muhasabah diri untuk manfaatkan kelebihan rezeki yang dikurniakan oleh Allah kepada kita untuk melaksanakan ibadah korban, mudah-mudahan dengan ibadah korban yang dilakukan itu, rezeki semakin bertambah berkat dan dijauhi dari segala musibah dan malapetaka.

“Semoga ibadah korban dan amal kebajikan yang dilakukan atas dasar keikhlasan dan ketakwaan kepada Allah diterima dan mendapat ganjaran pahala berlipat ganda,” kata khatib mengakhiri khutbahnya.