Saturday, October 1, 2022
29 C
Brunei

Himpunan anti-kerajaan cetus huru-hara di Beirut

-

BEIRUT, 14 OKT – Kereta kebal yang dikerahkan dan insiden berbalas-balas tembakan menjadikan Beirut seperti zon perang setelah bantahan yang dianjurkan oleh pihak-pihak Syiah terhadap penyiasat utama terhadap letupan pelabuhan yang dahsyat tahun lalu berubah menjadi ganas.

Tembakan besar dilepaskan ketika ambulans membawa orang-orang yang cedera melalui jalan yang ditinggalkan, beberapa blok dari istana kehakiman, di mana ratusan penunjuk perasaan berpakaian hitam berkumpul untuk menuntut pemindahan Tarek Bitar.

Menurut pakar perubatan, sekurang-kurangnya tiga orang terbunuh dan 20 cedera, semuanya terkena tembakan.

Wartawan AFP mendengar beberapa bunyi nyaring di kawasan tersebut, mungkin disebabkan oleh tembakan kuat dan melihat kepulan asap hitam berkepul dari api berhampiran.

Tentera melaporkan ‘letupan tembakan di kawasan Tayouneh – Badaro’ di pinggiran selatan Syiah.

Insiden tembakan mengorbankan tiga orang dan mencederakan 20 orang dalam perhimpunan Beirut yang dianjurkan oleh gerakan Hizbullah Syiah dan Amal. – AFP

“Tentera bergegas untuk mengepung kawasan tersebut dan mengerahkan tenteranya di kawasan kejiranan dan pintu masuk mereka. Rondaan bermula untuk mencari penembak bagi menahan mereka,” katanya.

Dalam pernyataan susulan, tentera memberi amaran akan melepaskan tembakan kepada sesiapa pun yang menembak secara langsung dan meminta orang awam untuk mengosongkan kawasan tersebut.

Mahkamah Cassation menolak tuntutan mahkamah yang diajukan oleh dua bekas menteri yang menuntut penggantian Bitar, kata seorang pegawai mahkamah kepada AFP.

Ketua Hizbullah, Hasan Nasrallah pada hari isnin lalu meminta hakim yang ‘jujur’ untuk menggantikan Bitar.

Ali Hasan Khalil, seorang penggubal undang-undang gerakan Amal, mengancam ‘peningkatan politik’ jika proses penyiasatan ‘tidak diperbaiki’ setelah Bitar mengeluarkan waran tangkap terhadapnya kerana gagal hadir untuk disoal siasat.

Sesi tindak lanjut yang dijadualkan kelmarin telah ditunda, menandakan tidak ada kesepakatan antara kumpulan dalam kabinet, dengan beberapa menteri berpendapat kerajaan tidak seharusnya campur tangan dalam masalah kehakiman. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -