Hizbullah ancam Israel – nyawa dibayar nyawa

BEIRUT, 30 OGOS – Gerakan Syiah Lubnan, Hizbullah hari ini mengancam akan membunuh setiap askar Israel untuk setiap pejuangnya yang dibunuh oleh pasukan Israel, setelah seorang pejuangnya terbunuh di Syria pada bulan Julai lalu.

“Orang Israel perlu memahami, ketika anda membunuh salah seorang pejuang kami, kami akan membunuh salah seorang askar anda,” kata ketua Hizbullah Hassan Nasrallah dalam ucapannya yang disiarkan di televisyen.

Merujuk pada beberapa insiden di sempadan Israel dalam beberapa minggu terakhir, dia mengatakan “Semua ini telah diperhitungkan dan waktu untuk menyelesaikannya akan tiba.”

Dia bercakap selepas serangan peluru berpandu Israel pada 20 Julai terhadap kerajaan Syria dan kedudukan sekutu di Syria telah mengorbankan lima jiwa.

Sekutu Damsyik Hizbullah mengatakan salah seorang daripada mereka adalah pejuangnya yang mati.

Dua warga Lubnan menyaksikan ketua gerakan Syiah, Hizbullah Hassan Nasrallah semasa berucap di televisyen, di pinggir selatan ibu kota Beirut, hari ini. – AFP

Hizbullah hari ini mengatakan bahawa “keputusan tegas telah diambil tetapi Hizbullah tidak terburu-buru.”

Israel mengatakan pada Rabu lalu bahawa mereka telah melancarkan serangan udara terhadap pos pemerhati Hizbullah di Lubnan setelah tembakan dilancarkan dari seberang sempadan.

Kejadian itu juga terjadi setelah Hizbullah mengumumkan pada hujung minggu bahawa ia telah menjatuhkan dron Israel yang terbang melintasi sempadan.

Israel telah melakukan puluhan serangan udara ke atas sasaran Hizbullah di negara jiran Syria di mana kumpulan itu berperang bersama kerajaan Presiden Bashar al-Assad.

Hizbullah menggunakan pengaruh politik yang besar di Lubnan dan sekutunya menguasai pemerintahan sementara.

Nasrallah bercakap setelah Majlis Keselamatan PBB pada Jumaat lalu memperbaharui misinya di sempadan Lubnan-Israel, walaupun secara rasmi mengurangkan jumlahnya dan menekan Beirut untuk memberi akses ke terowong di bawah sempadan dengan Israel. – AFP