HK beri ujian virus secara percuma

HONG KONG, 21 OGOS – Hong Kong akan menawarkan ujian COVID-19 percuma kepada semua 7.5 juta penduduk bulan depan, kata ketua bandar itu hari ini, tetapi tidak jelas berapa banyak yang akan mengambil bahagian dalam rancangan yang dijalankan oleh syarikat yang berpusat di tanah besar China.

Hong Kong telah melihat gelombang ketiga kes COVID-19 dan menyalahkan punca pengecualian dari peraturan kuarantin untuk kru udara dan kapal serta beberapa pelancong perniagaan.

Carrie Lam, pemimpin hab kewangan, mengumumkan bahawa ujian sukarela akan bermula pada 1 September dan akan berlangsung selama dua minggu.

“Masih banyak penyebar virus senyap di dalam masyarakat,” katanya.

“Jadi lebih banyak yang kita dapat uji, lebih awal kita dapat menemukan baki kes yang belum selesai,” tambahnya, yang meminta penduduk untuk mengambil bahagian.

Beberapa orang penduduk tempatan ketika melalui pasar bunga di Hong Kong. Lebih daripada 3,300 jangkitan COVID-19 baharu telah dikesan di Hong Kong sejak bulan Julai lalu dan angka kematian meningkat kepada 75 orang. – AFP

Menteri Kesihatan Sophia Chan sebelumnya mengatakan kepada sebuah rancangan radio bahawa dia berharap lima juta orang akan turut serta.

Tetapi Lam hari ini mengatakan bahawa kerajaan telah menetapkan tidak ada sasaran untuk rancangan yang akan dijalankan oleh anak perusahaan Hong Kong dari tiga firma tanah besar China, termasuk firma genomik China BGI Group.

Kebanyakan warga Hong Kong masih meragukan tindakan Beijing terhadap kebebasan politik, termasuk mengenakan undang-undang keselamatan baharu di bandar itu bulan lalu.

Tokoh pembangkang Hong Kong telah menyatakan kebimbangan bahawa ujian virus oleh pegawai dari tanah besar China dapat membantu Beijing memperoleh DNA warga Hong Kong.

Kerajaan bandar telah menolak cadangan tersebut sebagai khabar angin yang tidak berasas.

Lebih daripada 3,300 jangkitan COVID-19 baharu telah dikesan di Hong Kong sejak bulan Julai lalu, lebih 70 peratus daripada jumlah sejak penyakit itu pertama kali melanda bandar itu pada akhir Januari lalu.

Angka kematian meningkat kepada 75 orang dari hanya tujuh kematian pada awal bulan Julai.

Jumlah kes harian kini semakin berkurangan selepas langkah-langkah penjarakan fizikal dilaksanakan, tetapi masih terdapat beberapa jangkitan dikesan setiap hari tanpa punca yang jelas. – AFP