HMA 2019 di Sabah bulan hadapan

KUALA LUMPUR, 12 JUN – Pelancong dalam dan luar negara berpeluang mengenali dan menyertai sukan tradisional Sabah apabila Jabatan Muzium Sabah menganjurkan Hari Muzium Antarabangsa 2019 (HMA 2019) peringkat kebangsaan pada 15 hingga 20 Julai ini di Kota Kinabalu.

Pengarah Muzium Alam Semula Jadi, Jabatan Muzium Malaysia, Dr Farizawati Sabri berkata terdapat sembilan sukan tradisional Sabah akan dipamerkan seperti menyumpit, membujak, rampanau, sepak manggis dan monompuri.

Farizawati yang juga Setiausaha Jawatankuasa Induk Sambutan HMA 2019 Jabatan Muzium Malaysia berkata acara sukan yang akan diadakan di Kampung Warisan 1 dan 2, Muzium Negeri Sabah itu adalah satu daripada tarikan utama pelancong dan penduduk tempatan.

“Pelbagai aktiviti telah dirangka untuk sambutan pada tahun ini. Antaranya adalah pameran oleh 24 buah muzium dari seluruh Malaysia dan juga pameran oleh Muzium Kapuas Raya, Kalimantan.

“Pada tahun ini, keistimewaan budaya dan tradisi di Sabah ditonjolkan dalam setiap program yang akan diadakan seperti program sukan tradisi, muzium bersama komuniti Melayu-Brunei di Kampung Benoni, Papar dan Jesselton Heritage Treasure Hunt yang akan menelusuri tempat-tempat bersejarah di sekitar Kota Kinabalu,” katanya kepada Bernama. – Bernama