Hobi seimbangkan rona kehidupan

Oleh Nurdiyanah R.

Dalam meniti kehidupan di dunia yang penuh dengan warna, dugaan serta cabaran datang silih berganti. Tekanan di tempat kerja, cabaran kehidupan dalam perhubungan serta persekitaran sekeliling mampu memberi impak kepada ketidaktenteraman hati.

Ketenangan dalam hidup tidak akan datang dengan sendirinya jika bukan kita yang mencari dan salah satunya menerusi hobi. Bagaikan penyeri sebuah kehidupan, setiap orang pasti mempunyai hobi yang dilakukan pada waktu senggang.

Walau apa jua hobi yang dilakukan pastinya berlandaskan minat yang terlahir daripada jiwa yang tulus. Barulah timbulnya bibit-bibit kepuasan dan keseronokan sehingga mampu merehatkan diri sejenak dengan pelbagai kesibukan harian.

Barangan antik bagai teman sejati

Aktiviti mengumpul barang-barang antik dianggap sebagai salah satu hobi yang sememangnya bagaikan teman sejati para penggemarnya yang kebiasaannya tersimpan banyak kenangan padanya.

Meliputi barangan masyarakat sewaktu zaman silam yang sudah berusia antaranya wujud sekitar puluhan tahun malah ada juga yang mencecah ratusan tahun atau lebih itu antaranya seterika arang, celapa, lampu minyak, piring, tindulang, tajau, duit syiling dan sebagainya.

Jiwa seakan bersatu dengan khazanah alam semula jadi sehingga rasa kepenatan seolah-olah hilang begitu saja, begitulah keghairahan yang dirasai oleh insan-insan penggemar aktiviti lasak dengan menerokai keindahan bukit-bukau yang sentiasa yakin meneruskan langkah meniti jalan berliku-liku sehingga berjaya menjejaki, mendaki dan merentasi laluan sukar yang memiliki pemandangan indah ciptaan Allah SWT.
Aktiviti mengumpul barang-barang antik dianggap sebagai salah satu hobi yang sememangnya bagaikan teman sejati para penggemarnya yang kebiasaannya tersimpan banyak kenangan padanya.

Tersimpannya pelbagai koleksi barang-barang lama, bukan hanya didasari dengan rasa minat semata-mata bahkan sesetengah penggemar juga bertujuan untuk membantu memelihara barang-barang lama dengan baik bagi mengekalkan keunikannya sesebuah nilai sejarah, warisan dan budaya sehingga sedikit sebanyak menjadi khazanah berharga untuk ristaan generasi yang akan datang.

Bak kata orang, tiada lama, tiadalah yang baharu, di mana ia menjadi tanggungjawab generasi muda untuk menyimpan dan menjaganya dengan baik. Selain itu, hobi mengumpulkan barangan antik juga sangat berfaedah.

Penggemar hobi ini akan mendapat kepuasan tersendiri daripada barangan antik yang dikumpulkan sehingga mampu mencetus keuntungan jika dia menjual barangan antik tersebut kerana hakikat barangan antik itu semakin tua usianya maka semakin tinggi harga dan nilainya.

Mekarnya mencoret cahaya ketenangan

Merasa detik-detik kedamaian dan ketenangan hanya dengan melihat keindahan tumbuh-tumbuhan yang segar dan mekar lebih-lebih pada kala jiwa dan raga terasa letih, itulah yang dapat dinikmati insan-insan pencinta bunga-bungaan sebagai hobi dalam meniti kehidupan sehari-hari.

Tanpa mengira siang dan senja, seperti menjaga naluri hati daripada segala keburukan, samalah juga segala jenis bunga-bungaan perlu dijaga dengan penuh kasih sayang. Indah bentuk dan coraknya mampu mencoret cahaya ketenangan dan kegembiraan di hati ini.

Begitu juga hakikat bunga-bungaan seperti bunga orkid, bunga mawar, kaktus dan sukulen, dan sebagainya di halaman rumah, apabila dibelai dengan penuh kasih sayang, ia akan mekar dan kelihatan cantik dan ceria. Seandainya tidak maka layulah bunga-bungaan itu dan rosaklah sebuah cinta sejati padanya.

Jiwa bersatu bersama khazanah alam

Sesetengah orang menganggap aktiviti lasak mendaki bukit ini sebagai satu hobi bersama keluarga, saudara mara serta sahabat handai.

Ia merupakan satu aktiviti yang bukan sahaja memberikan keseronokan tetapi juga memupuk amalan gaya hidup sihat.

Meskipun dibasahi titisan peluh di bawah pancaran terik matahari, berbekalkan sebuah rasa keghairahan di jiwa, insan bergelar pendaki sentiasa yakin meneruskan langkah meniti jalan berliku-liku.

Kepenatan pasti terasa dan kadangkala timbul juga rasa putus asa dalam diri, namun mereka tetap bertahan dan berjuang demi satu matlamat dalam mengamalkan gaya kehidupan yang sihat.

Pastinya, keseronokan dan kepuasan ini tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata selepas berjaya menjejaki, mendaki dan merentasi laluan sukar yang memiliki pemandangan indah ciptaan Allah SWT dengan khazanah kehijauan alam semula jadi yang begitu menakjubkan dari puncaknya.

Lebih-lebih lagi dengan adanya keindahan panorama air terjun yang sungguh mempesona yang apabila dinikmati seketika deruan aliran air yang dingin itu mampu memberikan kesegaran diri.

Perlunya keseimbangan hidup

Hobi seseorang itu memiliki variasi tertentu yang berawal daripada ‘suka-suka’ menjadi ‘passion’ sehingga rata-rata mampu mencetuskan sebuah kegembiraan dan ketenangan peribadi. Ada yang gemar mencurahkan ekspresi diri menerusi seni lukisan malah dalam seni hiburan seperti nyanyian dan bermain alat muzik.

Benar tiada kehidupan yang sempurna kerana lumrah manusia memiliki pasang surut dalam melayari bahtera kehidupan. Namun hakikatnya apa yang kita perlukan dalam kehidupan adalah keseimbangan hidup.