Hollande ke Iraq bincang isu IS

BAGHDAD, 2 Jan – Presiden Perancis, Francois Hollande tiba di Baghdad hari ini untuk bertemu dengan tentera Perancis yang membantu Iraq dalam memerangi kumpulan Negara Islam dan untuk mengadakan perbincangan dengan pegawai tertinggi.

Hollande telah mengadakan lawatan sebelum ini pada tahun 2014 dan mengekalkan sebagai ketua negara yang paling menonjol mengunjungi Iraq sejak pelancaran dua setengah tahun yang lalu terhadap pakatan yang diketuai Amerika Syarikat dalam memerangi kumpulan jihad.

Presiden Perancis, yang mengembara bersama Menteri Pertahanan Jean-Yves Le Drian, juga akan berhenti di kawasan utara autonomi Kurdistan semasa lawatan seharinya.

Perancis merupakan penyumbang kedua kepada pakatan yang diketuai oleh Amerika Syarikat yang telah menjalankan ribuan serangan udara terhadap IS di Iraq dan Syria dan menyediakan peralatan ketenteraan, latihan dan nasihat kepada tentera Iraq.

Tentera Iraq sepenuhnya ditewaskan apabila kumpulan jihad IS mengambil alih bandar kedua Mosul pada bulan Jun 2014 dan menawan kebanyakan kawasan tengah Arab Sunni di negara ini.

Presiden Perancis, Francois Hollande (kiri) memberi isyarat tangan semasa sidang akhbar bersama Perdana Menteri Iraq, Haider al-Abadi di Baghdad, kelmarin. – AFP
Presiden Perancis, Francois Hollande (kiri) memberi isyarat tangan semasa sidang akhbar bersama Perdana Menteri Iraq, Haider al-Abadi di Baghdad, kelmarin. – AFP

Kumpulan tersebut kemudian meluaskan wilayah tawanannya pada Ogos 2014, memaksa beratus-ratus ribu orang terpaksa melarikan diri dari kawasan-kawasan yang telah dikawal oleh tentera peshmerga Kurdish.

Sejak ia menyertai Amerika Syarikat dalam gabungan itu pada September 2014, pesawat Perancis telah menjalankan 5,700 rancangan serangan, sekitar 1000 serangan dan memusnahkan lebih daripada 1,700 sasaran, menurut perangkaan Kementerian Pertahanan.

Perancis mempunyai 14 jet pejuang Rafale yang ditempatkan di Jordan dan Emiriah Arab Bersatu dan mengambil bahagian dalam operasi tersebut.

Ia juga mempunyai 500 askar terlatih dan menasihati tentera Iraq elit dan kenderaan meriam CAESAR ditempatkan di selatan Mosul untuk memberi sokongan kepada operasi yang sedang berjalan untuk merebut kembali bandar. – AFP