Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Honda guna pakai teknologi pengecasan EV Tesla

  TOKYO, 8 SEPT – Honda akan menyertai Ford, GM dan pembuat kenderaan elektrik lain dalam mengguna pakai teknologi pengecasan Tesla, syarikat itu mengumumkan kelmarin.

  Honda Motor Co. berkata ia akan menggunakan port pengecasan pantas Tesla untuk model EVnya yang mula dijual di Amerika Utara mulai 2025.

  Ford dan General Motors mengumumkan tawaran serupa dengan Tesla milik Elon Musk pada bulan Jun, dan pembuat trak elektrik Rivian mengikutinya pada akhir bulan itu.

  Penganalisis mengatakan bahawa penyambung dan kord Standard Pengecasan Amerika Utara (NACS) Tesla jauh lebih ringan dan lebih mudah dikendalikan daripada Sistem Pengecasan Gabungan (CCS) yang digunakan oleh industri auto yang lain.

  Tesla mempunyai kira-kira 17,000 stesen pengecas Super di Amerika Syarikat (AS).

  Terdapat kira-kira 54,000 stesen pengecas awam di AS, menurut Jabatan Tenaga, tetapi kebanyakannya mengecas lebih perlahan daripada stesen Tesla.

  Memandangkan semakin banyak pembuat kereta beralih kepada penyambung Tesla, pakar mengatakan nampaknya Tesla sedang dalam perjalanan untuk menjadi standard seluruh industri.

  Ia bermakna lebih banyak hasil dan kelebihan daya saing yang besar untuk syarikat itu, yang menjual lebih banyak EV berbanding orang lain di AS.

  Pengecas selalunya terletak berhampiran lebuh raya untuk membolehkan perjalanan jauh, di mana kebanyakan plug pengecasan pantas diperlukan.

  Awal tahun ini, Rumah Putih mengumumkan bahawa sekurang-kurangnya 7,500 pengecas daripada rangkaian Pengecas Super dan Pengecas Destinasi Tesla akan tersedia kepada kenderaan elektrik bukan Tesla menjelang akhir tahun 2024. Tetapi pelancarannya setakat ini adalah perlahan. – AP

  Honda Motor Co. berkata ia akan menggunakan port pengecasan pantas Tesla untuk model EVnya yang mula dijual di Amerika Utara mulai 2025. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT - Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan...