Honda labur AS$37 juta

MONTREAL, 10 Jan – Honda akan melabur AS$372 juta di dalam kilang Alliston di utara Toronto, dengan bantuan kewangan daripada kerajaan persekutuan dan wilayah Ontario, Menteri Pembangunan Ekonomi Navdeep Bains berkata kelmarin.

Kerajaan-kerajaan Kanada dan Ontario masing-masing akan menyumbang Can$41.8 juta lebih tiga tahun. Pelaburan itu akan membolehkan kemudahan itu untuk memasang model baru Civic dan kenderaan CR-V.

Kumpulan automotif Jepun juga akan membina kedai cat baru yang akan membantu mengurangkan pelepasan gas rumah hijau daripada proses cat sebanyak 44 peratus, kata Ketua Pegawai Eksekutif Honda Kanada Jerry Chenkin.

Penambahbaikan akan membantu menyelamatkan 4,000 pekerjaan di kemudahan Honda – yang mengeluarkan 385,000 kenderaan tahun lepas, kata kerajaan Kanada dalam satu kenyataan. Pengumuman itu dibuat sebagai Presiden pilihan Donald Trump memberi tekanan kepada pembuat kereta dengan kemudahan di tanah AS untuk menghentikan penempatan semula pengeluaran ke Mexico, di mana beberapa kilang-kilang dibuka berikutan enakmen Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara (NAFTA).

Ditandatangani oleh Kanada, Amerika Syarikat dan Mexico, perjanjian itu mula berkuat kuasa pada tahun 1994. Jutawan Republikan, Trump telah berikrar untuk merunding semula NAFTA, adalah ‘kemungkinan risiko’ untuk industri automotif Kanada, Menteri Pembangunan Ekonomi Ontario Brad Duguid, kelmarin. Ketiga-tiga pembuat kereta utama Amerika komited untuk melabur Can$1.5 bilion dalam kilang mereka di Ontario apabila mereka mencapai perjanjian perundingan kolektif dengan pekerja pada tahun lepas. – AFP