Friday, December 1, 2023
24.9 C
Brunei

  -

  Honda lapor keuntungan suku ketiga melonjak atas permintaan kukuh

  TOKYO, 9 NOV – Keuntungan Honda Motor Co. melonjak 34 peratus pada Julai-September berbanding tahun sebelumnya apabila yen yang lemah membantu meningkatkan pendapatan luar negara yang kukuh pengeluar kereta Jepun itu hasil permintaan yang sihat, terutamanya di Amerika Syarikat (AS).

  Keuntungan Honda yang berpangkalan di Tokyo meningkat kepada 254 bilion yen (AS$1.7 bilion) daripada 189 bilion yen. Jualan suku tahunan meningkat 17 peratus kepada 4.9 trilion yen (AS$32 bilion).

  Pengeluaran di Amerika Utara terus pulih daripada masalah yang disebabkan oleh kekurangan cip komputer dan bekalan lain, menyumbang kepada pemulihan dalam keuntungan, kata Pegawai Eksekutif Kanan Honda, Shinji Aoyama kepada pemberita.

  Gangguan akibat sekatan pada aktiviti perniagaan yang berkaitan dengan pandemik COVID telah menyebabkan kelewatan pengeluaran untuk pembuat kereta di seluruh dunia, tetapi beransur-ansur diselesaikan.

  Aoyama berkata pertumbuhan ekonomi yang perlahan di China dan Vietnam menjejaskan jualan motosikal Honda.

  Permintaan yang meningkat untuk kenderaan elektrik di China juga menjejaskan jualan untuk Honda, yang telah ketinggalan dalam peralihan global ke arah kenderaan elektrik bateri, kata Aoyama. Beliau berkata Honda akan mula menawarkan BEV mulai tahun depan.

  Peralihan dramatik dalam industri auto ke arah BEVS telah membuat pemenang daripada pembuat kereta AS Tesla dan BYD dari China, sambil menarik perhatian pengeluar Jepun seperti Honda dan Toyota Motor Corp. dengan hibrid dan enjin petrol biasa mereka.

  Honda, yang membuat motosikal subkompak Fit dan Gold Wing, mengunjurkan keuntungan 930 bilion yen (AS$6 bilion) untuk tahun fiskal yang berakhir pada Mac 2024, meningkat daripada ramalan awal keuntungan 800 bilion yen (AS$5.3 bilion). Itu lebih baik daripada 651 bilion yen yang diperoleh pada tahun fiskal sebelumnya.

  Yen yang lemah adalah rahmat bagi pengeksport Jepun kerana ia meningkatkan nilai pendapatan luar negara mereka apabila mereka ditukar kepada yen. Honda berkata ia mengira dolar AS pada kira-kira 140 yen untuk suku terkini. Dolar telah didagangkan pada kira-kira 150 yen kebelakangan ini.

  Aoyama berkata lonjakan keuntungan terkini kebanyakannya adalah hasil daripada hasil jualan, walaupun mata wang yang menguntungkan menambah 26 bilion yen (AS$172 juta) dalam keuntungan separuh operasi fiskal, berbanding tahun sebelumnya. Pemotongan kos juga membantu.

  Dalam enam bulan pertama tahun fiskal, Honda menjual lebih daripada 1.9 juta kenderaan di seluruh dunia, meningkat daripada hampir 1.8 juta kenderaan tahun lepas, dengan jualan meningkat di Jepun dan Amerika Utara. Mereka jatuh di Eropah dan rantau Asia tidak termasuk Jepun. Dalam tempoh yang sama, Honda menjual 9.26 juta motosikal di seluruh dunia, meningkat daripada 9.2 juta.

  Saham Honda naik 2.9 peratus di Bursa Saham Tokyo. – AP

  Honda telah melaporkan bahawa keuntungannya melonjak 34 peratus pada Julai-September 2023 daripada tahun sebelumnya kerana yen yang murah membantu meningkatkan pendapatan kukuh pengeluar kereta Jepun itu di luar negara hasil permintaan yang sihat, terutamanya di AS. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...