Hormatilah ibu bapa

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 DIS – Sikap hormat-menghormati perlu disemai sejak kecil lebih lagi dalam berbuat baik dan berbakti kepada kedua ibu bapa.

Sebagai seorang anak, menjadi kewajipan mereka untuk berbakti, mentaati, menghormati dan menjaga nama baik kedua orang tua kerana mereka adalah orang yang banyak berjasa dan bersusah payah menjaga dan membesarkan anak-anak mereka.

Khatib dalam khutbah Jumaat hari ini menjelaskan, kedua-dua ibu bapa sanggup mengorbankan tenaga, masa, wang ringgit dan kepentingan diri sendiri untuk keselesaan dan kebahagiaan anak-anak.

Beliau seterusnya mengingatkan, kasih sayang dan jasa serta pengorbanan mereka merupakan jasa yang tidak dapat dibalas walaupun dengan harta, wang ringgit mahu pun dengan seluas lautan.

“Segala kesusahan dan kepayahan ibu bapa dalam menjaga dan membesarkan anak-anak diharungi dengan kesabaran bagi mereka cukuplah anak-anak dapat berbakti, menghormati dan menyayangi mereka,” tambahnya.

Berbuat baik dan berbakti kepada kedua-dua ibu bapa, jelas khatib, adalah amalan yang disukai oleh Allah.

Khatib dalam khutbahnya seterusnya menjelaskan, kedua-dua ibu bapa merupakan jalan untuk memasuki jalan ke syurga Allah, jika berbakti, berbuat baik kepada mereka serta mentaati perintah dalam perkara-perkara ma’ruf dan tidak bertentangan dengan agama, Allah akan mengurniakan ganjaran syurga.

Khatib seterusnya menekankan, terdapat segelintir anak-anak yang tidak ingat untuk menjaga nama baik, maruah dan kehormatan ibu bapa selain mereka juga tidak boleh ditegur malah melawan, membantah dan tidak mahu menerima nasihat.

“Sikap seperti ini tidak patut sebagai balasan sebagai anak kepada ibu bapa yang telah bersusah payah, menjaga dan membesarkannya,” tegas khatib.

Redha Allah itu terletak kepada redha orang tua dan kemurkaan Allah itu terletak kepada kemurkaan orang tua dan perkara ini sering dilupakan.

“Jangan sekali-kali menganggap, berbuat baik dan berbakti kepada kedua orang tua itu sebagai satu beban, ini kerana tiada apa yang lebih bermakna untuk diberikan kepada kedua ibu bapa dalam meniti usia tua mereka selain memberikan perhatian dan kasih sayang oleh anak-anak mereka,” tegas khatib lagi.

Sebagai seorang anak pula, tambah khatib, ada kalanya bermacam-macam perangai dan kerenah yang akan dihadapi dalam menjaga orang tua, ada orang tua yang sikapnya semakin pemarah, cerewet, semakin sensitif, mudah tersinggung perasaan dan seumpamanya.

“Dalam menghadapi situasi seperti ini, kita hendaklah bersabar melayani kerenah mereka dan jangan sekali-kali memaki hamun, mengherdik, menggertak dan memukul mereka kerana perbuatan itu akan mengguris dan menyakiti hati mereka.”

Selain memberi kasih sayang terhadap ibu bapa, tegas khatib, anak-anak juga wajib berlaku sopan dan hormat, tidak boleh berlaku kasar, meninggikan suara dan hendaklah memanggil mereka dengan lemah lembut dan menyenangkan.

Apabila mereka memanggil, hendaklah mendatangi dan menjawab pertanyaan mereka dengan segera dan sopan, apabila mereka meminta bantuan, hendaklah melaksanakan kecuali perkara yang dilarang dalam agama.

“Selain itu, kita juga hendaklah sentiasa mendoakan kebaikan, keampunan dan kerahmatan kedua-duanya dan ingatlah jangan sekali-kali mengabaikan dan membiarkan mereka tinggal sendirian, apa tah lagi dalam keadaan uzur.”

Sendainya ibu bapa hidup sendirian, adalah wajar bagi anak-anak untuk membawa orang tua mereka tinggal bersama dan kalau tidak tinggal bersama, hendaklah sering berkunjung dan memeduli hal ehwal kebajikan mereka.

Sebagai seorang anak, janganlah kesibukan dalam bekerja itu dijadikan sebagai alasan untuk mencuaikan dan mengabaikan mereka.

Khatib dalam khutbahnya seterusnya menekankan, mengabaikan itu adalah perbuatan derhaka kepada ibu bapa yang patut dihindari dan balasan bagi orang derhaka kepada kedua ibu bapanya ialah mendapat dosa besar. Kedua, semua amal kebajikan menjadi sia-sia dan tidak bermanfaat dan ketiga pula, Allah akan menyegerakan pembalasan di dunia sebelum pembalasan di akhirat manakala ke empat pula, tidak akan memasuki syurga.

Selagi ibu bapa masih hidup, rebutlah masa dan kesempatan yang ada ini untuk berbakti dan berbuat baik kepada mereka dengan sepenuh jiwa raga.

Manakala bagi mereka yang sudah tidak mempunyai ibu bapa, doakanlah mereka dan ziarahilah pusara mereka de-ngan mendoakan dan keampunan dan kerahmatan dan jika ada rezeki, bersedekahlah untuk ibu bapa yang telah kembali ke rahmatullah.