Wednesday, June 7, 2023
34 C
Brunei

  -

  Hospital sediakan guru untuk didik pelajar sakit

  HONG KONG — Di sekolah tempat Ko Cheuk-kiu bekerja, tiada loceng sekolah berbunyi mahupun pelajar berlari di sekitar taman permainan.

  “Awak nampak baik hari ini. Boleh kita semak teks bersama-sama?” Selepas menyapa pelajarnya Hei Hei, Ko, dalam pakaian seragam biru muda, menghidupkan komputer tabletnya dan mula mengajar di sisi katil.

  Ko ialah seorang guru untuk Sekolah Hospital Palang Merah Hong Kong, yang menyediakan perkhidmatan pendidikan untuk kanak-kanak yang dimasukkan ke hospital.

  “Mengajar kanak-kanak di hospital? Saya ingin tahu dan berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya,” kata Ko, menjelaskan dia mula mengetahui tentang sekolah itu daripada laporan akhbar pada 2009 sebaik sahaja menamatkan ijazah sarjananya dalam bidang bahasa.

  Ko, yang juga belajar pendidikan khas, memohon jawatan guru di sekolah itu dan diterima sebagai guru bahasa Cina.

  Ko Cheuk-kiu menggunakan kad perkataan untuk membantu pelajar mempelajari perbendaharaan kata. – Xinhua

  Ditubuhkan pada tahun 1954, Sekolah Hospital Palang Merah Hong Kong pada mulanya menyediakan perkhidmatan hanya kepada satu institusi perubatan awam. Kini, ia merupakan institut pendidikan khas yang dibiayai oleh Hong Kong, dengan 26 unit sekolah ditempatkan di 19 hospital awam.

  Perkhidmatannya terbahagi terutamanya kepada tiga bidang iaitu program kepakaran am, psikiatri dan pengajaran ke rumah. Dua program yang pertama menyediakan perkhidmatan untuk pelajar yang dimasukkan ke hospital untuk mengurangkan kesukaran mereka kembali ke sekolah selepas keluar, manakala pengajaran di rumah ditujukan kepada pelajar yang perlu tinggal di rumah untuk pemulihan diri dalam tempoh yang lama.

  Guru yang ditugaskan ke hospital atau rumah pelajar berbeza dan bergilir pada selang masa yang tetap.

  “Setiap pagi, perkara pertama yang kami lakukan ialah memeriksa setiap pelajar di wad dan melihat sama ada mereka cukup sihat dari segi fizikal untuk menghadiri kelas,” kata Ko, sambil menambah bahawa pelajar datang dari latar belakang yang berbeza dan juga bercakap dalam bahasa yang berbeza.

  Sekolah khas ini memenuhi keperluan pelajar berumur antara 6 dan 18 tahun. Kebanyakan guru perlu mengajar kedua-dua pelajar sekolah rendah dan menengah, jadi mereka sentiasa bersedia untuk menjaga pelajar dari peringkat yang berbeza. Bergantung kepada situasi, guru akan menjalankan pengajaran dalam kumpulan kecil atau satu-satu di sebelah katil, dan setiap sesi mengambil masa kira-kira 30 minit.

  Guru di hospital perlu bertemu dengan pelajar yang mempunyai keadaan perubatan yang berbeza dan menghadapi semua jenis cabaran setiap hari, tetapi Ko menganggap pengalaman ini sebagai latihan, yang telah membawanya untuk lebih menghargai kehidupan.

  Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sekolah telah menawarkan pelbagai aktiviti untuk pelajar memperkayakan pengalaman pembelajaran mereka.

  Bermula dari tahun persekolahan 2022/23, ia memperkenalkan kurikulum sekolah menengah kanan yang lebih komprehensif untuk menyediakan sokongan yang lebih baik bagi pelajar yang dimasukkan ke hospital.

  Selama bertahun-tahun, Ko telah menerima banyak kad ucapan daripada ibu bapa dan pelajar yang menunjukkan penghargaan mereka.

  Melihat kata-kata semangat ini, dia secara diam-diam menyampaikan ucapan selamat kepada para pelajar. “Saya harap mereka dapat segera pulih dan kembali ke sekolah, dan terus mengejar impian mereka,” katanya. – ANN/China Daily

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -