Monday, October 2, 2023
23 C
Brunei

  -

  Hospital seni dedah pemuliharaan khazanah

  MALAYSIA – Selepas ditutup sejak Ogos 2020 untuk pengubahsuaian, Balai Seni Lukis Negara di Kuala Lumpur membuka semula pintunya kepada orang ramai pada Jun tahun ini.

  Ini adalah satu keraian bukan sahaja kerana empat pameran dilancarkan pada masa yang sama termasuk pameran koleksi tetap negara Nusa tetapi juga pengumuman pemenang Anugerah Kontemporari Muda, atau Bakat Muda Sezaman (BMS) 2021 ketika itu.

  Dalam beberapa minggu selepas itu, Pusat Repositori dan Pemuliharaan Seni Negara yang baharu di Galeri Seni Negara, perlahan-lahan menjadi tarikan umum.

  Juga dikenali sebagai ‘Hospital Seni’, orang ramai kini boleh melawat beberapa kemudahan dan mendapatkan pandangan tentang pemuliharaan, pengurusan dan penyelidikan seni. Ia dibuka pada hari bekerja sahaja, dari 10 pagi hingga 5 petang.

  Terletak di dalam Balai Seni Lukis Negara, kemudahan Hospital Seni ini mempunyai makmal pemuliharaan untuk rawatan lukisan dan pembingkaian; bilik fotografi dan pemeriksaan teknikal; dan repositori untuk karya seni kertas, arca dan objek seni lain.

  Di Hospital Seni, orang ramai boleh menonton bagaimana kakitangan Balai Seni Lukis Negara membaiki dan memulihkan karya agung dan karya seni daripada koleksi. – ANN/The Star
  Kakitangan di Hospital Seni melakukan kerja pemulihan yang diperlukan di galeri. ANN/The Star
  Unit pasukan pemuliharaan menggunakan pelbagai teknik dalam kerja mereka di bilik kajian koleksi, seperti mikroskop cahaya terpolarisasi untuk menganalisis gentian dan pigmen pada bahan seni seperti kertas. – ANN/The Star
  Pembingkaian dan pemuliharaan bingkai dilakukan oleh pembingkai terlatih di studio yang serba lengkap. – ANN/The Star
  Kakitangan unit koleksi dan pemuliharaan Balai Seni Lukis Negara menjalankan rawatan seperti pembersihan, pembaikan koyakan dan penyepaduan semula imej di makmal utama pemuliharaan lukisan. – ANN/The Star

  Makmal utama yang digunakan untuk pemuliharaan lukisan dilengkapi dengan peralatan seperti mikroskop cahaya terpolarisasi dan pendarfluor sinar-X untuk kerja pemuliharaan terperinci.

  Pemuliharaan seperti pembersihan, pembaikan koyakan, penyepaduan semula imej dan pelapik dijalankan di sini oleh kakitangan unit koleksi dan pemuliharaan Balai Seni Lukis Negara.

  Di studio fotografi dan bilik pemeriksaan teknikal, karya seni diperiksa, dianalisis dan didokumentasikan dengan bantuan pelbagai alat dan teknik untuk menyiasat ciri-ciri karya seni yang tidak dapat dikesan dalam cahaya yang boleh dilihat. Ini membolehkan unit pemuliharaan menilai keadaan semasa lukisan serta struktur asalnya.

  Contohnya, kamera inframerah boleh memberikan maklumat berharga tentang struktur dalaman lukisan, seperti sama ada artis melakar dengan sebatian berasaskan karbon (grafit atau arang) sebelum menggunakan cat.

  Satu lagi teknik yang biasa digunakan ialah fotografi cahaya raking, di mana lukisan itu diterangi dari satu sisi pada sudut berhubung dengan permukaannya, untuk mendedahkan tekstur permukaannya.

  Lampu ultraungu dan mikroskop digital juga merupakan antara alat dan kaedah utama yang digunakan dalam bahagian hospital seni ini.

  Seorang konservator seni harus mempunyai gabungan kemahiran iaitu kimia, bakat artistik dan pengetahuan saintifik.

  Kemudahan yang boleh diakses

  Oleh itu, kurator bahagian pengumpulan dan pemuliharaan Balai Seni Lukis Negara, Musrizal Mat Isa amat menyedari kepentingan menjadikan kemudahan ini boleh diakses oleh orang ramai dan menekankan bahawa pendidikan adalah salah satu matlamat utama Hospital Seni.

  “Balai Seni Negara merupakan salah satu agensi yang bertanggungjawab mengumpul khazanah seni negara. Oleh itu, mempunyai kemudahan pemuliharaan kita sendiri bersama-sama dengan pasukan yang terlatih akan membantu kita mengekalkan warisan seni negara kita pada tahun-tahun akan datang.

  “Ini adalah asas kami untuk mengumpul, memulihara, memelihara, mempamer dan mempromosikan seni kepada setiap lapisan masyarakat,” kata Musrizal.

  “Dalam jangka panjang, kami berharap dapat menyumbang kepada memupuk kesedaran, pemahaman dan penghayatan seni yang lebih tinggi dalam kalangan orang ramai,” tambahnya.

  Walaupun Hospital Seni menyediakan perkhidmatan perundingan, pemulihan dan penyimpanan koleksi, ia juga berusaha untuk menggalakkan pemahaman dan penghayatan seni yang lebih baik dalam kalangan orang ramai.

  “Oleh itu, kami merancang untuk mengadakan demonstrasi dan bengkel secara kerap.

  Kami mempunyai bilik belajar koleksi di mana pelawat boleh memerhati kerja yang kami lakukan di belakang tabir. Ini memberi mereka peluang untuk menontonnya secara langsung dan merasainya sendiri.

  “Lawatan berpandu juga sedang dalam perancangan, untuk menjadikan lawatan awda ke Hospital Seni sesuatu yang tidak dapat dilupakan dan bermaklumat,” kata Musrizal.

  Ruang kajian koleksi yang dimaksudkannya digunakan untuk penyelidikan koleksi dan perkhidmatan perundingan.

  Demonstrasi kerja pemuliharaan dijalankan di sini, termasuk sentuhan akhir. Ia merangkumi kawasan seluas lebih 300 meter persegi.

  Repositori lain di Hospital Seni didedikasikan untuk lukisan dan karya seni di atas kertas. Secara keseluruhan, terdapat lebih daripada 4,000 karya seni yang kini berada dalam simpanan di sini.

  Repositori lukisan, yang menempatkan kerja dalam pelbagai medium seperti akrilik, minyak, media campuran, batik, kolaj yang disimpan dalam rak gelongsor.

  Bagi karya seni pada repositori kertas, ini termasuk cat air, lukisan dan cetakan yang disimpan di dalam bilik simpanan sejuk untuk membantu memanjangkan hayat karya itu.

  Pengunjung boleh melihat koleksi arca dan objek seni lain yang dipaparkan dalam repositori ini, melalui terowong kaca. Terowong ini adalah yang pertama seumpamanya di Malaysia.

  Pusat rujukan

  Musrizal berkongsi bahawa sebelum penubuhan Hospital Seni, pasukan itu menjalankan lawatan dan tinjauan dengan pusat pemuliharaan dan institut seni lain di Malaysia dan di seluruh dunia, untuk rujukan dan idea.

  Lawatan ke Opificio Delle Pietre Dure (OPD) dan Sumber Terbuka Sains Warisan Budaya (CHSOS) di Itali terbukti agak membuahkan hasil, begitu juga persinggahan mereka di Muzium Diraja Abu Bakar di Johor, bekas Istana Besar Johor sebelum ia dijadikan sebuah muzium pada tahun 1982.

  Kerjasama dengan Rangkaian Penyelidikan Seni Pemuliharaan Iklim Tropika Asia Pasifik (APTCCAN) membantu mengukuhkan hala tuju pusat tersebut.

  Selaras dengan rancangan galeri untuk melibatkan diri dengan institusi di luar Kuala Lumpur dan kawasan pinggirnya bagi memelihara koleksi seni serantau dan negeri serta mengadakan program bersama masyarakat, terdapat perbincangan mengenai kemungkinan menjadikan Hospital Seni sebagai pusat pendidikan.

  Kursus latihan dan peningkatan kemahiran boleh diberikan kepada mereka yang berminat dalam pemuliharaan dan pemeliharaan seni.

  “Gambaran besar di sini ialah mengekalkan ekosistem seni. Kami berharap kemudahan dan perkhidmatan Hospital Seni akan memberi impak yang positif dan mencetuskan masa depan yang lebih bagi masyarakat khususnya dalam kalangan pencinta dan peminat seni.

  “Mempunyai pusat sedemikian juga bermakna terdapat tempat di mana konservator masa depan boleh diambil bekerja dan menyumbang kepada industri.

  “Penyelidik pemuliharaan juga akan mempunyai tempat untuk mencari dan berkongsi pengetahuan dengan kami. Dengan itu, kami berharap akan meninggalkan warisan untuk generasi akan datang bagi menghargai sejarah dan kisah koleksi seni ini dan seterusnya,” kata Musrizal. – ANN/The Star

  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Ikan paus langgar bot, 1 maut, 1 cedera  

  SYDNEY, 1 OKT - Seorang lelaki maut dan seorang lagi cedera selepas seekor ikan paus melanggar sebuah bot di luar pantai timur Australia, kelmarin,...

  Singa baham tuan