Hovland pertahan kejuaraan PGA Mayakoba

 

PLAYA DEL CARMEN, MEXICO, 8 NOV – Viktor Hovland dari Norway mempertahankan kejuaraannya di Kejohanan Mayakoba kelmarin untuk kemenangan kedua tahun ini dan kemenangan ketiga Jelajah PGA AS.

Pemain golf berusia 24 tahun dari Oslo itu meledakkan pukulan pusingan akhir empat bawah par 67 di padang golf El Camaleon di Mexico untuk mencatat rekod kejohanan lubang ke-72 23 bawah 261. Itu sudah memadai untuk Hovland, yang meraih rekod PGA AS di bawah 62 kelmarin, untuk menewaskan pemain Mexico, Carlos Ortiz dengan empat pukulan walaupun pemain negara tuan rumah itu berakhir dengan lima pukulan birdie di tujuh lubang terakhir untuk mendapatkan 66.

Ditanya sama ada ia adalah minggu terbaiknya sebagai seorang profesional, Hovland berkata, “Saya rasa saya perlu berkata demikian.” Pemain nombor 17 dunia, Hovland memenangi Kejohanan Terbuka Antarabangsa BMW Jelajah Eropah di Munich pada Jun lalu. Gelaran PGA AS sebelum ini telah diperoleh tahun lalu di Mayakoba dan pada Terbuka Puerto Rico 2020. Hovland telah menghasilkan tujuh penamat PGA AS lima teratas tahun ini, termasuk berkongsi tempat kelima di Kejohanan Jelajah dan usaha naib juara di Riviera pada acara Konsesi WGC.

Justin Thomas dari Amerika, pemenang Kejohanan PGA 2017 dan Kejohanan Pemain 2021, berada di tempat ketiga dengan 266 selepas 69 dengan rakan senegaranya, Scottie Scheffler di tempat keempat dengan 267 selepas 66. – AFP

Pemain golf Norway, Viktor Hovland bergambar bersama piala di lubang ke-18 selepas memenangi peringkat akhir Kejohanan Teknologi Seluruh Dunia di Mayakoba kelmarin. – AFP