Hubei tangguh permohonan pasport

BEIJING, 27 JAN – Jabatan pendaftaran di wilayah Hubei China telah menggantungkan perkhidmatan untuk memohon permit pasport dan permit masuk/keluar Hong Kong, Macau dan Taiwan untuk mengawal penyebaran pneumonia yang disebabkan oleh novel koronavirus (2019-nCoV).

Tidak ada penumpang yang mening-galkan tanah besar China selama empat hari lalu melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Wuhan Tianhe atau pelabuhan Hankou, menurut kenyataan dari Pentadbiran Imigresen Kebangsaan (NIA).

NIA berkata saluran khas akan dibuka untuk individu yang terpaksa meninggalkan tanah besar untuk alasan yang mendesak.

Setakat hari ini, kerajaan China hari ini berkata, jumlah keseluruhan jangkitan koronavirus yang disahkan di seluruh negara meningkat kepada 2,744, dengan 769 kes baharu dikesan.

Bagaimanapun, katanya tiada kematian baharu disahkan di luar wilayah Hubei, yang sebelum ini melaporkan 24 kematian baharu, yang menjadikan jumlah keseluruhan kematian di seluruh negara akibat wabak itu kepada 81 orang.

Pemegang sokongan sah ke Hong Kong, Macau atau Taiwan yang terjejas oleh wabak itu dan gagal memasuki tempat berkenaan dalam tempoh sah boleh memohon semula sijil dan tempoh sah yang sama secara percuma apabila wabak berakhir, kata NIA. – Xinhua