Friday, June 2, 2023
24.7 C
Brunei

  -

  Hubungan Kemboja-OHCHR terus terjalin

  PHNOM PENH, 14 Feb – Menteri Luar Kemboja Prak Sokhonn bertemu dengan Wan-Hea Lee, wakil Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu bagi Hak Asasi Manusia (OHCHR) di Kemboja, buat kali pertama pada Selasa selepas dua pihak mencapai satu Memorandum Persefahaman (MoU) dua bulan lalu.

  Kerajaan Kemboja pada bulan Disember memperbaharui MoU, membenarkan OHCHR untuk meneruskan kehadiran operasi di Kemboja untuk dua tahun lagi, selepas OHCHR berjanji tidak akan campur tangan dalam hal ehwal dalaman negara.

  “Wan-Hea Lee memaklumkan menteri bahawa tahun ini adalah tahun permulaan kerjasama-pengukuhan semula antara OHCHR dan kerajaan Kemboja, dan dia berjanji untuk melakukan yang terbaik untuk membina kepercayaan dan keyakinan antara kedua-dua pihak,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri, Chum Sounry kepada pemberita selepas mesyuarat itu.

  Prak ketika mengadakan pertemuan dengan Wan-Hea Lee (kiri), mewakili OHCHR di Phnom Penh, Kemboja kelmarin. – Xinhua
  Prak ketika mengadakan pertemuan dengan Wan-Hea Lee (kiri), mewakili OHCHR di Phnom Penh, Kemboja kelmarin. – Xinhua

  Sementara itu, Prak Sokhonn mencadangkan bahawa OHCHR tegas menghormati kedaulatan Kemboja dan tidak campur tangan dalam hal ehwal dalaman Kemboja selaras dengan Piagam PBB, berkata Sounry.

  Kedua-dua pihak juga bersetuju untuk mengadakan rundingan tetap sekali setiap tiga bulan.

  Kemboja telah menerima kehadiran OHCHR di negara ini sejak 1993 melalui perjanjian dua hala, yang dikenali sebagai MoU itu, yang telah diperbaharui beberapa kali. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun, AS sahkan kerjasama, tentang pelancaran satelit Korea Utara

  TOKYO, 2 JUN - Menteri Pertahanan Jepun, Yasukazu Hamada dan Setiausaha Pertahanan AS, Lloyd Austin mengesahkan kelmarin bahawa kedua-dua negara akan bekerjasama menentang pelancaran...
  - Advertisment -