Sunday, September 24, 2023
21.9 C
Brunei

  -

  Hujan lebat cetus amaran di Jepun

  TOKYO, 2 JUN – Ratusan ribu penduduk di Jepun digesa berpindah hari ini berikutan Taufan Mawar, menyebabkan hujan lebat dan beberapa sungai melimpah.

  Pusat ribut, yang telah lemah akibat taufan, berada 170 kilometer (105 batu) di timur pulau Amami selatan negara itu menjelang tengah hari.

  Perintah pemindahan bukan wajib dikeluarkan kepada lebih 410,000 orang di Toyota di wilayah tengah Aichi, serta di bahagian lain di barat dan tengah Jepun.

  Amaran pemindahan tertinggi yang menggesa penduduk supaya segera mendapatkan keselamatan dikeluarkan kepada kira-kira 130,000 orang di Toyohashi, juga di Aichi, menurut penyiar awam NHK.

  Wilayah Wakayama Barat menyaksikan beberapa sungai melimpah, dan rakaman NHK menunjukkan sungai berwarna coklat di sebuah bandar Wakayama yang meliputi landasan kereta api.

  Orang ramai menggunakan payung mereka untuk berlindung daripada hujan semasa mereka berjalan melalui daerah Shibuya di Tokyo, 2 Jun. – AFP

  “Kami menggesa penduduk di kawasan terjejas untuk berhati-hati terhadap kejadian tanah runtuh, banjir dan air sungai yang semakin meningkat dan melimpah,” kata jurucakap tertinggi kerajaan, Hirokazu Matsuno kepada pemberita.

  “Hujan lebat dengan ribut petir dijangka berlaku di kawasan yang luas dari barat ke timur Jepun dalam tempoh tiga hari akan datang” akibat ribut itu, tambahnya.

  Kereta api Shinkansen dihentikan antara Tokyo dan Osaka, menurut Japan Railway.

  NHK berkata lebih 200 penerbangan dibatalkan pada sebelah petang.

  Para saintis berkata perubahan iklim meningkatkan risiko hujan lebat di Jepun dan tempat lain, kerana suasana yang lebih panas menahan lebih banyak air.

  Hujan lebat pada 2021 mencetuskan tanah runtuh yang dahsyat di bandar peranginan tengah Atami yang mengorbankan 27 orang.

  Pada tahun 2018, banjir dan tanah runtuh mengorbankan lebih 200 orang di barat Jepun semasa musim hujan tahunan negara itu. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...