Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Hujan lebat ragut 21 nyawa

  SANTO DOMINGO, 20 NOV – Kira-kira 21 orang, termasuk tiga orang kanak-kanak, telah terkorban selepas hujan lebat melanda Republik Dominican hujung minggu lalu, kata pihak berkuasa pada kelmarin, sambil memperingatkan bahawa hujan lebat tersebut berkait rapat dengan perubahan iklim yang semakin teruk.

  Hujan ribut selama 48 jam terakhir telah menyebabkan banjir, merosakkan infrastruktur, dan meruntuhkan rumah di negara di rantau Karib, dalam apa yang Presiden Luis Abinader gambarkan sebagai “peristiwa hujan terbesar yang pernah berlaku” dalam sejarah negara itu.

  “Bagi mereka yang tidak percaya kepada perubahan iklim, mulailah untuk percaya,” kata Abinader, yang berbicara mengenai kerosakan yang “luas dan besar,” walaupun tanpa memberikan angka yang tepat.

  Hujan itu, daripada kemerosotan tropika, dijangka akan terus melanda sebahagian negara selama 24 jam seterusnya, kata kedutaan Amerika Syarikat dalam satu amaran cuaca.

  Dalam satu kejadian yang sangat dahsyat, sebuah tembok runtuh kelmarin ke atas beberapa buah kenderaan yang sedang bergerak di sebuah lebuh raya utama di ibu negara, Santo Domingo, membunuh sembilan orang. Satu siasatan ke atas kejadian tersebut telah diperintahkan oleh kementerian. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...