Hukuman curi kabel ditetapkan esok

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 SEPT – Mahkamah Majistret menetapkan esok untuk menjatuhkan hukuman kepada tiga warga tempatan dalam kes mencuri kabel baru-baru ini di Daerah Temburong berikutan pengakuan bersalah mereka hari ini.

Mohd Zulnizam bin Zulkifli, 36, Mohammad Jaidatul Fadillah bin Harris Fadilah, 33, dan Saadatul Amal Azirah binti Suhaili, 24 telah mencuri kabel tembaga sepanjang 250 meter milik Syarikat UNN dari sekitar kawasan perkuburan di Kampung Sibulu, Temburong pada 27 Ogos lalu. Mereka juga telah melakukan kerosakan yang menyebabkan kerugian lebih dari $24,544.68 semasa melakukan curi.

Mohd Zulnizam melakukan kerosakan bernilai $7,484.48 ketika dia memotong kabel tembaga dari Mainhole 13 di kawasan itu.

Majistret Kanan Hajah Ervy Sufitriana binti Haji Abdul Rahman sedang mempertimbangkan hukuman setimpal buat masa ini.

Fakta kes dikemukakan Pendakwa Syazwani binti Jumat mendedahkan bahawa laporan dibuat mengenai kerugian UNN yang menyebabkan ketiga-tiga mereka ditangkap pada 29 Ogos lalu setelah dikenal pasti oleh pihak polis yang menghentikan kenderaan mereka di jambatan di Pekan Bangar ketika mereka menuju ke Jalan Labu.

Siasatan lanjut telah mendapati bahawa ketiga-tiga mereka telah menjual kabel yang dicuri ke tempat penjualan besi buruk. Ketiga-tiga mereka telah menarik kabel menggunakan kereta mereka dan kemudian memotongnya menggunakan gergaji.

Hanya 76 kilogram dari 115 kilogram kabel tembaga yang dicuri ditemui di tempat penjualan besi buruk. Mohd Zulnizam cuba mencuri kabel dari Mainhole 13 tetapi menyedari seorang pejalan kaki memerhatikan keretanya yang diletakkan di tempat kejadian. Bagaimanapun, Mohd Zulnizam berjaya memotong kabel menggunakan parang sebelum dia meninggalkannya.