Thursday, December 7, 2023
31.5 C
Brunei

  -

  Hukuman mati di Iran meningkat 30% – PBB

  NEW YORK, 2 NOV – Iran sedang melaksanakan hukuman mati ‘pada kadar yang membimbangkan’, mengorbankan sekurang-kurangnya 419 orang dalam tujuh bulan pertama tahun ini, kata ketua Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dalam laporan baharu. Itu adalah peningkatan 30 peratus daripada tempoh yang sama pada 2022.

  Setiausaha Agung Antonio Guterres berkata dalam laporan kepada Perhimpunan Agung PBB mengenai situasi hak asasi manusia di Iran bahawa tujuh lelaki telah dihukum bunuh berhubung dengan atau kerana mengambil bahagian dalam protes di seluruh negara, yang dicetuskan oleh kematian Mahsa Amini yang berusia 22 tahun pada September 2022, yang ditangkap oleh polis moral kerana didakwa bertudung longgar yang melanggar peraturan pakaian Islam Iran.

  Dalam kesemua tujuh kes, maklumat yang diterima oleh pejabat hak asasi manusia PBB “secara konsisten menunjukkan bahawa prosiding kehakiman tidak memenuhi keperluan untuk proses wajar dan perbicaraan yang adil di bawah undang-undang hak asasi manusia antarabangsa,” kata Guterres.

  “Akses kepada perwakilan undang-undang yang mencukupi dan tepat pada masanya sering dinafikan, dengan laporan pengakuan paksaan, yang mungkin diperolehi akibat penyeksaan.”

  Beliau berkata 239 orang, lebih separuh daripada mereka yang dihukum mati dalam tempoh tujuh bulan, dilaporkan dihukum mati kerana kesalahan berkaitan dadah, peningkatan 98 peratus daripada tempoh yang sama tahun lepas.

  Guterres menyatakan kebimbangan yang mendalam “atas kekurangan siasatan yang telus dan bebas terhadap pencabulan hak asasi manusia yang dilaporkan, khususnya dalam konteks protes terbaharu di seluruh negara.” Beliau berkata penyasaran berterusan terhadap peguam juga menghalang akauntabiliti untuk pelanggaran masa lalu dan berterusan.

  Setiausaha Agung itu memetik maklumat yang diterima oleh agensi hak PBB bahawa antara 17 September 2022 dan 8 Februari 2023, dianggarkan 20,000 individu telah ditangkap kerana mengambil bahagian dalam protes.

  “Ia amat membimbangkan bahawa kebanyakan individu yang ditahan mungkin kanak-kanak, memandangkan purata umur mereka yang ditahan dianggarkan 15 tahun, menurut timbalan komander Kor Pengawal Revolusi Islam,” katanya.

  Kerajaan Iran berkata sekurang-kurangnya 22,000 orang yang ditangkap semasa protes telah diampunkan, tetapi setiausaha agung berkata adalah sukar untuk mengesahkan nombor tangkapan dan pembebasan. – AP

  Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres berucap pada sesi ke-78 Perhimpunan Agung PBB, 19 September 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...