Wednesday, February 8, 2023
31.8 C
Brunei

-

Hukuman pembakar masjid diringankan

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 DIS – Hukuman penjara seorang lelaki yang menyebabkan kebakaran masjid di Kampung Mentiri telah diringankan oleh Mahkamah Rayuan pada 22 November lalu.

Ia mengambil kira pengakuan bersalah perayu dan melihat niat menyebabkan kerosakan yang lebih rendah dalam pertuduhan membakar, yang turut membawa kepada perubahan jumlah hukuman.

Timbalan Pendakwa Raya, Pengiran Nor ‘Azmeena binti Pengiran Haji Mohiddin membantu Yang Di-Pertua Mahkamah Rayuan, Michael Peter Burrel, bersama Hakim Michael Lunn dan Conrad Seagroatt, dalam menjawab permohonan Mohammad Erwan bin Manggis.

Hukuman asal Mohammad Erwan iaitu penjara sembilan tahun dengan enam kali sebatan ditukar kepada penjara tujuh tahun dan lapan bulan dengan enam sebatan.

Menurut fakta kes, Mohammad Erwan keluar bersama seorang rakan, berjalan kaki dari rumah rakannya di Kampung Mentiri menuju ke Masjid RPN Kampung Mentiri pada pukul 2 pagi, 4 April 2017.

Mereka memasuki kawasan masjid melalui pagar yang tidak berkunci dan masuk ke dalam bangunan juga melalui pintu yang tidak berkunci.

Dia kemudian menjumpai penyangkut kain dan membentuknya untuk mengambil wang tunai dari kotak derma. Defendan dan rakannya bergilir-gilir dalam percubaan itu tetapi tidak berjaya.

Menyedari kamera litar tertutup (CCTV) dihalakan ke arah mereka dan bimbang perbuatan mereka akan diketahui, defendan memutuskan untuk memusnahkan sebarang bukti dengan membakar masjid itu.

Dia pergi ke hadapan masjid dan membakar gril plastik penghawa dingin. Defendan dan rakannya berlari sebelum mereka mendengar bunyi letupan kuat dan kebakaran besar berlaku di kubah masjid.

Jabatan Bomba dan Penyelamat dimaklumkan oleh seorang penduduk dan berjaya mengawal kebakaran.

Bagaimanapun, sebahagian besar masjid itu telah mengalami kerosakan dan tidak dapat berfungsi yang mana kerosakannya dianggarkan berjumlah $5 juta.

Pada Mac 2021, apabila defendan terdesak untuk mendapatkan wang tunai, dia menyelongkar barang-barang ibunya di bilik tidurnya di rumah dan mengeluarkan beberapa barang kemas dan kain.

Dia membawa barang kemas itu ke kedai emas untuk menjualnya, bagaimanapun, dia diberitahu oleh petugas di kedai itu bahawa barang kemas itu adalah palsu.

Defendan kemudiannya pulang ke rumahnya di Kampung Lumapas, mulanya melalui sungai dan kemudian melalui Kampung Sungai Kebun di mana dia membuang beberapa barang kemas ke dalam sungai, tetapi menyimpan beberapa kain bersamanya.

Apabila terjumpa seorang wanita yang lebih tua, dia menawarkan kain itu kepadanya dengan harga $20, yang mana dia membeli beberapa helai.

Defendan pulang ke rumah dan mendapati ibunya berhadapan dengannya mengenai barang-barangnya yang hilang, yang menyebabkannya segera pergi. Laporan polis telah dibuat yang membawa kepada penahanan defendan. Dia mengaku mencuri barangan ibunya dan menggunakan hasil untuk membeli dadah. Perayu memohon pengurangan dan menyatakan kekesalannya dan hukuman itu terlalu berat.

Timbalan Pendakwa Raya Pengiran Nor ‘Azmeena menggesa Mahkamah Rayuan menolak permohonan itu atas banyak alasan, antara lain, supaya hukuman bagi setiap pertuduhan dijalankan berturut-turut bagi menggambarkan perlakuan kesalahan yang berasingan dan kesalahannya dalam menutup dan melarikan diri daripada kebakaran yang disebabkannya yang akhirnya menyebabkan kerosakan bernilai $5 juta.

Mahkamah memberi pertimbangan terhadap pertuduhan menyebabkan kerosakan dengan api.

Hukuman berkenaan dengan pertuduhan membakar dengan niat untuk menyebabkan kerosakan telah dikurangkan dan menyebabkan perubahan kepada jumlah hukuman.

Tertuduh juga terdorong memusnahkan CCTV, kata mahkamah.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -