Hulur bantuan bekalan makanan ke hospital Nepal

KATHMANDU, NEPAL – Dari farmasinya di luar Tribhuvan University Teaching Hospital, Bikram Bhadel melihat apa yang berlaku ketika perintah berkurung berikutan virus koronavirus yang menutup kemudahan kafetaria dan kafe berdekatan.

“Setiap hari saya memerhatikan pesakit, keluarga mereka, doktor dan pekerja kesihatan lain yang berjuang untuk mendapatkan makanan yang baik,” kata Bhadel. “Mereka sudah mengalami kesulitan dan usaha mendapatkan makanan semakin memburuk. Di sinilah saya memutuskan bahawa saya perlu campur tangan dan membantu.”

Dia mengambil 1 juta rupee (AS$ 8,333) dari simpanan keluarganya. Dan dengan bantuan rakannya Indra Kumar Newar – seorang pemandu teksi yang tidak mempunyai pekerjaan dalam beberapa bulan kebelakangan ini kerana perintah berkurung – dia menyewa sebuah restoran kosong di seberang jalan dari hospital, membeli bahan makanan dan mengupah beberapa orang pembantu. Kini, di salah sebuah hospital terbesar di Napal, yang memiliki lebih daripada 200 pesakit, doktor, jururawat dan pekerja COVID-19 mendapat makanan panas, enak dan berkhasiat tiga kali sehari.

“Saya telah mendengar bahawa tidak ada ubat untuk pesakit COVID-19 dan satu-satunya perkara yang harus dilakukan ialah merawat mereka dan memberi mereka makanan sihat untuk membantu memulihkan dan mendapatkan kembali imuniti mereka. Inilah yang cuba kami lakukan untuk membantu,” kata Bhadel.

Makanan yang dibekalkan berasaskan sayuran, disediakan setelah berunding dengan pakar pemakanan. Mereka menawarkan gabungan nasi, lentil, kekacang, sayur-sayuran, buah dan salad untuk makan siang dan makan malam, dan makanan ringan pada waktu petang.

Mereka memulakan hari mereka pada awal pagi, menyediakan beratus makanan. Makanan dibungkus dalam paket sekali pakai dan dibawa oleh Bhadel dan Newar ke kawasan penerimaan hospital, di mana kakitangan menanti dengan sabar.

Pemandu teksi, Indra Kumar Newar (kanan) membungkus makanan bersama sukarelawan untuk dihantar ke Teaching Hospital di Kathmandu, Nepal. – AP
Indra Kumar Newar membasmi beg penghantaran. – AP
Bikram Bhadel (kanan) dan Indra Newar menghantar makanan. – AP

“Doktor dan pekerja kesihatan telah mempertaruhkan nyawa mereka sendiri dan jauh dari keluarga mereka. Sudah tiba masanya untuk melakukan sesuatu untuk mereka ketika mereka memerlukannya,” kata Newar.

Kakitangan bekerja dan tinggal di hospital selama seminggu bertugas dan kemudian seminggu lagi di kuarantin sebelum mereka dibenarkan pulang selama seminggu cuti bekerja. Semasa mereka berada di hospital, satu-satunya akses kepada makanan panas adalah yang diberikan oleh pasukan.

Nepal yang mempunyai 49,219 kes koronavirus yang disahkan dan 312 kematian, pertama kali melaksanakan perintah berkurung pada bulan Mac, yang berlangsung selama empat bulan. Sekatan kedua dibuat bulan lalu di hampir separuh negara ketika jumlahnya terus meningkat.

Bhadel dan Newar menganggarkan mereka membelanjakan sekitar 50,000 rupee (AS$ 416) sehari untuk bahan makanan. Mereka telah menggaji 11 tukang masak dan pembantu, kesemuanya dibayar gaji minimum dan selalu diuji untuk virus. Keluarga, rakan dan jiran telah menyumbangkan makanan, wang dan bekalan. Bhadel dan Newar telah membayar sewa selama tiga bulan.

“Kami berharap keadaan akan bertambah baik dalam tiga bulan,” kata Bhadel, “tetapi jika itu tidak terjadi, kami akan meneruskan pekerjaan kami.” – AP