Sunday, June 4, 2023
24 C
Brunei

  -

  Hutan asli tropika terancam pembangunan

  Gambar AFP

  GUAYAQUIL, ECUADOR – Hutan berbukit yang menjadi kubu flora dan fauna yang luar biasa bersebelahan bandar terbesar Ecuador, Guayaquil, kini diancam oleh perlombongan, pembandaran dan penebangan hutan.

  Cerro Blanco disebut sebagai bukit putih dalam bahasa Inggeris, adalah hutan asli tropika luas yang telah lenyap secara beransur-ansur oleh pembangunan bandar pelabuhan yang berpopulasi tiga juta orang.

  Dalam 15 tahun yang lalu, Cerro Blanco telah menjadi “pulau yang terkunci dan dikelilingi oleh bandar itu,” kata Eliana Molineros, yang mencipta asas untuk melindungi haiwan liar, memberitahu AFP.

  Ekosistem hutan yang rapuh dan kaya telah diisytiharkan dalam bahaya oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam sekitar.

  Hutan seluas 6,000 hektar adalah rumah kepada ratusan spesies burung, sekitar 60 spesies mamalia, termasuk jaguar yang merupakan kucing terbesar di benua itu dan berpuluh-puluh tumbuhan endemik.

  Pemandangan dari udara kuari di Hutan Cerro Blanco, hutan simpan kering tropika di Wilayah Guayas di selatan Ecuador di pinggir Guayaquil.
  Gambar batang pokok ficus dilihat di Hutan Cerro Blanco, hutan simpan kering tropika di Wilayah Guayas di selatan Ecuador di pinggir Guayaquil.
  Seekor layang-layang bermata kail dilihat pada dahan pokok di Hutan Cerro Blanco, sebuah hutan simpan kering tropika di Wilayah Guayas di selatan Ecuador, di pinggir bandar Guayaquil.
  Pemerhati burung mengambil gambar di Hutan Cerro Blanco (Bosque Protector Cerro Blanco dalam bahasa Sepanyol), hutan simpan tropika kering di Wilayah Guayas di selatan Ecuador, di pinggir Guayaquil.

  Hanya kira-kira 10 peratus daripada hutan tropika asal dunia yang kekal.

  Cerro Blanco dan hutan daranya adalah salah satu daripada beberapa persekitaran sebegitu yang berbaki di Amerika Latin.

  Tetapi ia juga merupakan kawasan perlombongan yang menyediakan bahan utama untuk simen dan dari mana bukit itu mendapat namanya kerana warna batu kapur.

  Terdapat 36 kuari, termasuk 10 tapak yang dikendalikan kerajaan, yang memusnahkan tumbuh-tumbuhan hutan.

  Kuari tersebut kononnya diberi kuasa oleh agensi kebangsaan yang mengawal perlombongan, tetapi penduduk tempatan mengadu bahawa sesetengah daripadanya adalah haram.

  Beberapa lombong haram terbiar menonjol seperti parut pada landskap.

  Pernah berpuluh-puluh penduduk tempatan kawasan yang ditebang hutan untuk perlombongan membantah perluasan lombong, menjerit “Kuari keluar!” dan “Lindungi paru-paru Guayaquil daripada kemusnahan.”

  Empat persatuan tempatan menuntut diwujudkan kawasan perlindungan yang akan mengharamkan aktiviti perlombongan dan pengekstrakan lain di Cerro Blanco. Dengan rama-rama putih berterbangan, ahli biologi Paul Cun berhenti di hadapan pokok ara setinggi 40 meter.

  “Kami berdiri di dalam hutan asli tropika terpelihara terbaik di Ecuador,” kata Cun, yang telah menjadi sukarelawan di hutan itu sejak 1998.

  Dengan butnya tenggelam ke dalam lumpur, Cun menceritakan kisah tentang dipatuk ular atau monyet lolongan membaling buah kepadanya.

  Antara lebih daripada 250 spesies burung yang bersarang di sini ialah layang-layang siput, burung pemangsa yang jarang ditemui yang bunyinya terdengar seperti ketawa.

  Pokok pijio besar yang biasa di kawasan ini menyimpan burung nuri Guayaquil, lambang bandar tetapi bilangannya telah berkurangan kepada hanya 60 ekor burung yang hidup di alam liar, menurut pakar.

  Terdapat banyak cendawan, sebahagiannya berwarna ungu dan melekit, yang lain hitam muncul dari tanah seperti cakar dan dikenali dalam bahasa tempatan sebagai ‘tangan kematian.’

  Di sekelilingnya, pokok setinggi bangunan memencarkan sinaran matahari.

  Di bahagian selatan bukit, lot dengan kira-kira 30 rumah kelas menengah atas dibina di pinggir hutan.

  Di utara terdapat kawasan setinggan ‘Gunung Sinai’ dan ‘Kota Tuhan,’ bahagian termiskin di sebuah bandar yang ditandai dengan jurang kekayaan dan telah menjadi sarang keganasan yang berkaitan dengan pengedaran dadah.

  Kawasan setinggan adalah kawasan kejiranan paling berbahaya di Cerro Blanco.

  Dua renjer hutan yang tidak bersenjata, tidak berdaya berdepan pembakar dan penduduk setinggan yang berpusu-pusu ke hutan untuk mencari kekayaan mereka.

  Sebelum ia dijadikan rizab persendirian, Cerro Blanco telah dieksploitasi oleh pemilik tanah utama pada tahun 1950an. Pada tahun 1989, kerajaan mengambil alih hutan dan menjualnya kepada syarikat bahan binaan Switzerland, Holcim. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Punca kemalangan kereta api India dikenal pasti

  NEW DELHI, 4 JUN - Menteri Kereta Api India berkata hari ini bahawa punca dan orang yang bertanggungjawab terhadap nahas kereta api yang paling...
  - Advertisment -