Friday, June 2, 2023
23.6 C
Brunei

  -

  Hyundai, LG umum bina kilang bateri AS$4.3 bilion

  ATLANTA, 26 MEI — Hyundai Motor Group dan LG Energy Solution hari ini mengumumkan mereka akan membina kilang bateri elektrik bernilai AS$4.3 bilion sebagai sebahagian daripada kilang pemasangan kenderaan elektrik (EV) baharu Hyundai di tenggara Georgia.

  Syarikat-syarikat berkenaan akan membahagikan pelaburan, memulakan pengeluaran sejurus lewat 2025.

  Ketua Pegawai Eksekutif Hyundai Motor Co, Jaehoon Chang berkata dalam satu kenyataan bahawa kilang bateri itu akan ‘mewujudkan asas yang kukuh untuk menerajui peralihan EV global’, menjelaskan syarikat itu mahu mempercepatkan usaha untuk menghasilkan EV Hyundai dan Kia di Amerika Utara.

  “Hyundai Motor Group menumpukan pada usaha elektrifikasinya untuk mendapatkan kedudukan peneraju dalam industri automotif global,” kata Chang.

  Pembuat kereta Korea Selatan itu berkata pada 2022 ia akan melabur AS$5.5 bilion untuk memasang EV dan bateri di Ellabell, di sebelah barat Savannah. Tapak itu sepatutnya mempunyai 8,100 pekerja dan dijadualkan mula mengeluarkan kenderaan pada 2025.

  Kilang Hyundai/LG sepatutnya dapat membekalkan bateri untuk 300,000 EV setahun, yang merupakan unjuran awal pengeluaran kilang pemasangan kenderaan bersebelahan.

  Hyundai berkata kilang Georgia kemudiannya boleh berkembang untuk membina 500,000 kenderaan setiap tahun.

  “Inilah yang kami bayangkan apabila Georgia mendapat Hyundai Metaplant pada Mei tahun lalu, dan projek ini merupakan pencapaian terkini dalam laluan Georgia untuk menjadi ibu kota EV negara,” kata Kemp dalam satu kenyataan. – AP

  Gambar fail bertarikh 25 Oktober 2022 menunjukkan Chung Eui-sun (kiri tengah), Pengerusi Eksekutif Hyundai Motor Group, berjabat tangan dengan Gabenor Georgia, Brian Kemp selaku orang kenamaan menyertai majlis pecah tanah rasmi untuk Hyundai Metaplant di Ellabell, Georgia. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS, Jepun modenkan pakatan tentera

  TOKYO, 1 JUN – Amerika Syarikat (AS) dan Jepun sedang berusaha untuk memodenkan pakatan ketenteraan mereka dalam menghadapi ancaman dari China, Korea Utara dan...
  - Advertisment -