Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  IHP meningkat 0.2%

  Oleh Syahmi Hassan –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 5 SEPT – Indeks Harga Pengguna (IHP) bagi Jun 2023 menunjukkan sedikit peningkatan bulan-ke-bulan sebanyak 0.2 peratus yang didorong oleh kenaikan harga bukan makanan sebanyak 0.3 peratus.

  Harga makanan dan minuman ringan pula mencatatkan penurunan yang rendah sebanyak 0.02 peratus.

  Peningkatan bagi harga bukan makanan disumbangkan oleh pakaian dan kasut (2.9 peratus), pengangkutan (0.4 peratus), dan rekreasi dan kebudayaan (0.4 peratus), kongsi Jabatan Perancangan Ekonomi dan Statistik (JPES), Kementerian Kewangan dan Ekonomi dalam kenyataan yang dikeluarkan, hari ini.

  Kenyataan turut mengongsikan bahawa peningkatan harga pakaian dan kasut adalah selaras dengan kenaikan harga fabrik pakaian.

  Sementara itu, penurunan bagi harga makanan dan minuman ringan disumbangkan oleh ikan dan makanan laut (2.4 peratus), sayur-sayuran (0.4 peratus), dan daging (0.3 peratus).

  Bagi perubahan tahun-ke-tahun, IHP meningkat sebanyak 0.2 peratus berbanding Jun 2022, didorong oleh kenaikan sebanyak 2.2 peratus pada harga makanan dan minuman ringan. Harga bukan makanan pula menunjukkan penurunan sebanyak 0.3 peratus.

  Peningkatan tahun-ke-tahun bagi harga makanan dan minuman ringan adalah disebabkan kenaikan harga seperti beras dan bijirin (4.8 peratus), susu, produk tenusu dan telur (4.3 peratus), dan daging (1.8 peratus).

  Peningkatan harga beras dan bijirin adalah terutamanya didorong oleh kenaikan harga bahan-bahan mentah bagi produk-produk bakeri.

  Manakala, kenaikan harga telur adalah antara komponen utama bagi peningkatan harga kategori susu, produk tenusu dan telur.

  Walau bagaimanapun, peningkatan tahun-ke-tahun ini diimbangi oleh penurunan bagi harga bukan makanan seperti perhubungan (3.1 peratus) dan pengangkutan (3 peratus). Penurunan harga perhubungan adalah selaras dengan penurunan harga perkhidmatan telefon dan telefaks.

  Di samping itu, penurunan harga pengangkutan terutamanya disebabkan penurunan harga tiket penerbangan dan harga kereta.

  IHP mengukur perubahan harga barangan dan perkhidmatan yang dibayar oleh pengguna dalam satu tempoh masa yang ditetapkan dan dikumpulkan setiap bulan.

  Senarai barangan dan perkhidmatan dalam IHP adalah berdasarkan maklumat perbelanjaan purata sebuah keluarga yang diperolehi melalui Kajian Perbelanjaan Keluarga. Laporan penuh IHP bagi Jun 2023 boleh didapati di laman sesawang JPES, https://deps.mofe.gov.bn.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...