IKS jana peluang pekerjaan

TUARAN, 11 Julai – Industri kecil dan sederhana (IKS) Sabah dijangka dapat menyediakan sehingga 600,000 peluang pekerjaan menjelang 2023 berikutan kepesatan pembangunan sektor berkenaan.

Ketika menyuarakan rasa optimis itu, Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata ini berdasarkan kejayaan IKS yang mampu menyediakan 450,000 peluang pekerjaan setakat 2015.

Malah, katanya, ini turut didorong oleh kejayaan kepesatan pembangunan IKS di negeri ini yang berupaya menyediakan platform keusahawanan serta menjana pendapatan di peringkat setempat.

“Usaha-usaha seperti Satu Daerah Satu Industri Kecil (OD1SI) pastinya akan meramaikan lagi usahawan tempatan, menyediakan lebih banyak peluang pekerjaan dan juga meningkatkan pendapatan setempat.

“Selain itu, OD1SI juga selaras dengan visi kerajaan Sabah yang mahukan nilai tambah kepada hasil sumber asli Sabah,” katanya pada pelancaran Festival IKS (FIKS) dan OD1SI di Tamparuli dekat sini hari ini.

Gambar fail bertarikh 27 Jun lalu menunjukkan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berjabat tangan bersama Datuk Seri Wilfred Madius Tangau (kiri) sebelum mempengerusikan Mesyuarat Kabinet Negeri Sabah di Pusat Pentadbiran Kerajaan Negeri. – Bernama

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Ketua Menteri, Datuk Seri Wilfred Madius Tangau, selaku Menteri Perdagangan dan Perindustrian Negeri.

Mengulas selanjutnya, Mohd Shafie berkata penerapan konsep OD1SI akan memastikan kelangsungan usaha yang menyeluruh agar semua hasil sumber asli keluaran Sabah turut memiliki nilai tambah.

Sehubungan itu, beliau berharap inisiatif OD1SI turut dibangunkan di setiap daerah di Sabah bagi menggalakkan penglibatan lebih ramai rakyat di negeri ini dan seterusnya menambah pendapatan.

Sementara itu, Tangau berharap rakyat negeri ini agar yakin dengan produk keluaran Sabah.

“Jangan terlalu mengagungkan produk luar negara sehingga lupa pada produk buatan Sabah. Kita perlu bangga dengan produk sendiri,” katanya. – Bernama