Friday, December 9, 2022
22.3 C
Brunei

-

Imbau kenangan lama melalui lukisan

MALAYSIA – Ingatan tentang zaman dahulu yang indah sering membiarkanya sebagai nostalgia. Tetapi bagi sesetengah orang, memori yang tersemat di minda itu sangat nyata.

Terutamanya bagi mereka yang membesar di sekitar jalan-jalan menarik di George Town, Pulau Pinang, pada tahun 1970an dan 1980an ketika kehidupan lebih mudah dan riang.

Pelukis dari Pulau Pinang, Alex Leong adalah salah seorang daripada mereka. Dilahirkan dan dibesarkan di Jalan Melayu berhampiran Komtar, mendapat ilham untuk mengabadikan kenangan di bandarnya supaya ia tidak akan hilang ditelan zaman.

Panorama cat airnya penuh dengan perincian dan kehidupan. Lukisan-lukisan itu mempamerkan daya tarikan zaman dahulu dan akan menceritakan tentang zaman tertentu bagi kebanyakan penduduk tempatan.

“Saya mempunyai zaman kanak-kanak yang bahagia dan kenangan itu telah terukir dalam fikiran saya sejak itu.

Panorama cat air Alex Leong penuh dengan perincian dan kehidupan. – ANN/The Star

Antara karya-karya lain yang dipamerkan. – ANN/The Star
Karya Leong yang bertajuk Public Phone Series, Jalan Perak, Pulau Pinang. – ANN/The Star

“Ibu bapa dan datuk nenek saya sering membawa saya keluar bersiar-siar di sekitar bandar. Di rumah, sambutan perayaan kami sangat teliti dan penuh tradisi.

“Tetapi apabila saya semakin tua dan datuk dan nenek saya meninggal dunia, pengalaman sebegitu menjadi perkara yang lepas,” keluh lelaki berusia 52 tahun itu, yang kini tinggal di Paya Terubong yang sangat maju.

Dengan kemodenan yang pesat mengubah gaya hidup rakyat dan landskap bandar negara, Leong berharap karyanya akan membantu memastikan generasi akan datang seperti anak perempuannya sendiri yang berumur 12 tahun mengekalkan hubungan dengan masa lalu.

“Beberapa adegan yang saya lukis sudah hilang, seperti rumah di Jalan Perak yang baru-baru ini dirobohkan untuk pembangunan.

“Majlis perayaan juga telah kehilangan sedikit semangat mereka. Walaupun penduduk di Pulau Pinang masih berbudaya dan mengamalkan banyak tradisi, mereka di bandar-bandar besar telah terputus hubungan.

“Malah amalan harian yang mudah seperti menuang kopi-O di atas alas cawan supaya ia sejuk lebih cepat, hampir tidak kelihatan lagi,” kongsi Leong sambil menyediakan pameran untuk pameran solonya yang ketujuh.

Bertajuk Watercolor On Canvas, pameran itu dibuka di The Art Gallery di Pulau Pinang dan menampilkan 26 karya.

Kanvas biasanya bukan pilihan pertama untuk pelukis cat air, kerana tidak seperti kertas, mereka tidak menyerap pigmen cecair dengan mudah.

Ini memberikan beberapa cabaran unik kerana artis perlu menggunakan beberapa lapisan untuk membina kelegapan.

Seseorang juga perlu mahir mengawal alirannya untuk mengelakkan larian yang berlebihan. Ia juga mengambil masa lebih lama untuk kering, menjadikannya tidak praktikal untuk mengecat di tapak.

Terdapat juga enam karya cat air di atas kertas yang dipamerkan, jadi pengunjung boleh melihat kontras antara kedua-dua gaya. Secara keseluruhannya, kepingan itu meliputi 12 siri yang berbeza.

Mereka dikategorikan sebagai After School, Baba Nyonya, Celebration, Childhood Traditional Games, Harmony Street, Life and Still Life, Love, Dreams and Flowers, Patchwork Quilts for Nature, Public Phone, Rhythm of HDB, Street Scenes dan Under The Canopy.

Ramai yang akan melihat versi mereka lebih muda diri dalam karya-karya After School, sama ada budak di atas beca, orang yang berbual dengan rakan atau orang yang membeli makanan ringan daripada penjual tepi jalan.

Permainan tradisional kanak-kanak yang merakamkan detik-detik ceria berlatar belakangkan rumah kedai warisan ikonik Pulau Pinang, harus mempunyai hubungan yang sama.

Pakar Galeri, Tan Ee Lene berkata karya Leong amat popular di kalangan pengumpul yang telah berhijrah ke luar negara.

“Ramai yang mengatakan ia mengingatkan mereka tentang bagaimana kehidupan pada zaman dahulu,” jelas Tan.

Perincian adalah sesuatu yang dia suka. Daripada perkataan pada papan tanda kepada burung merpati yang terbang atau pakaian yang tergantung di tingkap apartmen, Leong memastikan untuk memasukkannya supaya ia menangkap intipati sesuatu tempat.

Semangat muhibah dapat dirasai dalam kedua-dua siri Street Scenes dan Under The Canopy yang menonjolkan bagaimana rakyat Malaysia berbilang etnik hidup bersama secara harmoni. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -