Thursday, February 9, 2023
22.8 C
Brunei

-

Imerys rancang buka lombong litium di Perancis

PARIS, 24 OKT – Firma logam perindustrian Imerys berkata hari ini ia merancang untuk membuka salah satu lombong litium terbesar Eropah di tengah Perancis menjelang 2027 untuk membantu menyokong langkah benua itu ke arah kenderaan elektrik.

Imerys Perancis berkata tinjauannya telah mengesahkan kepekatan dan kuantiti litium yang mencukupi di tapak di wilayah Allier tengah untuk menghasilkan 34,000 tan litium hidroksida setahun mulai 2028, cukup untuk melengkapkan 700,000 kenderaan elektrik setiap tahun.

Litium merupakan komponen utama bagi membina bateri untuk kenderaan elektrik.

Manakala, Eropah sedang melombong dan memproses sedikit mineral itu, bagaimanapun, ia menimbulkan persoalan sama ada ia memperdagangkan pergantungan kepada minyak mentah untuk litium kerana ia menghentikan penjualan kereta dengan enjin pembakaran dalaman menjelang 2035.

Imerys berkata lombong tersebut akan “meningkatkan kedaulatan perindustrian Eropah pada masa apabila pengeluar kereta dan bateri sangat bergantung kepada litium yang diimport, yang merupakan elemen utama dalam peralihan tenaga”. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -