IMF adakan perbincangan krisis ekonomi di Lubnan

BEIRUT, 20 FEB – Satu delegasi dari Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF)berada di Lubnan pada hari ini untuk menilai apa yang diperlukan untuk menyelamatkan ekonomi negara Timur Tengah yang hancur.

Pasukan IMF mula-mula sekali mengadakan perbincangan dengan Perdana Menteri Hassan Diab, di mana selepas pertemuan itu, mereka menuju ke istana presiden untuk sesi kabinet.

Delegasi IMF berada di ibu pejabat kerajaan untuk berbincang dengan penasihat Diab dan meninggalkan selepas itu tanpa bercakap dengan wartawan.

Pertemuan itu datang di tengah-tengah kebimbangan bahawa Lubnan mungkin lalai untuk kali pertama membayar balik bayaran tertunggak Eurobonds.

Awal minggu ini, jurucakap IMF, Gerry Rice berkata bahawa pasukan itu akan mendengar pandangan pegawai Lubnan tentang bagaimana mereka merancang untuk menghadapi kesulitan ekonomi negara, mengambil alih perkembangan makroekonomi baru-baru ini dan memberikan nasihat teknikal yang luas tentang dasar untuk menangani cabaran makroekonomi yang dihadapi.

“Lubnan tidak meminta bantuan kewangan daripada IMF,” kata Rice.

Menteri Kewangan Lubnan Ghazi Wazni berkata dalam ulasan yang dikeluarkan oleh pejabatnya bahawa delegasi IMF akan membincangkan apa nasihat yang dapat diberikan mengenai pelan penyelamat yang dipersiapkan pejabat untuk negara itu.

Lubnan telah mengalami pertumbuhan lambat, pengangguran yang tinggi dan rasuah yang meluas yang telah mencetuskan bantahan di seluruh negara terhadap golongan elit politik sejak pertengahan Oktober.

Negara Arab sedang melalui krisis kewangan dan ekonomi yang teruk sejak berakhirnya perang saudara 1975 hingga 90. Mata wang tempatan telah kehilangan hampir 60 peratus daripada nilainya. –AP

Bank of Beirut yang dimusnahkan oleh penunjuk perasaan antikerajaan di Beirut, Lubnan. Kedudukan kewangan Lubnan menunjukkan kemungkinan penyusunan semula sektor hutang dan kewangan negara yang besar. – AP