Immobile disingkir dari pasukan Itali

MILAN, 10 NOV – Ciro Immobile akan terlepas perlawanan kelayakan Piala Dunia utama juara Eropah, Itali menentang Switzerland dan Ireland Utara selepas diketepikan daripada perlawanan kerana kecederaan kelmarin.

Jurulatih Itali, Roberto Mancini telah memilih pemain penyerang Lazio, Immobile, yang merupakan penjaring terbanyak Serie A dengan 10 gol dalam 11 penampilan, dalam pasukan Azzurri untuk dua perlawanan terakhir Kumpulan C pada hari Jumaat dan Isnin.

Bagaimanapun kelmarin, Persekutuan Bola Sepak Itali berkata pemain berusia 31 tahun itu akan meninggalkan kem pasukan kebangsaan atas sebab kecederaan, dengan Mancini memanggil pemain penyerang Sassuolo, Gianluca Scamacca untuk menggantikannya.

Pendahulu kumpulan, Itali akan bermain di Stadio Olimpico di Rom pada Jumaat berkongsi 14 mata yang sama dengan Switzerland dengan baki dua perlawanan dalam perlumbaan ke Kejohanan 2022 di Qatar, mengharapkan kemenangan sebelum menentang Ireland Utara di Windsor Park tiga hari kemudian.

Kelmarin, Immobile membalas kritikan terhadap prestasinya untuk Itali, yang gagal memenuhi jangkaan untuk mendapatkan gol sama seperti beraksi di Serie A.

Immobile telah menjaringkan 15 gol dalam 54 penampilan pasukan kebangsaan, dengan gol terakhirnya untuk Azzurri adalah ketika membelasah Switzerland 3-0 pada Jun, perlawanan kedua kumpulan dalam kempen Euro 2022 mereka yang berjaya. – AFP

Reaksi pemain Lazio, Ciro Immobile ketika meraikan gol pertama pasukannya dalam perlawanan Serie A menentang Salernitana pada 7 November. – AP