Wednesday, March 29, 2023
26.4 C
Brunei

-

Import eksport Jepun melonjak ke paras tertinggi

TOKYO, 20 OKT – Jepun mencatatkan defisit perdagangan untuk bulan ke-14 berturut-turut, data kerajaan menunjukkan hari ini, dengan eksport dan import melonjak ke paras tertinggi, apabila nilai yen yang semakin berkurangan menambah kepada peningkatan kos tenaga, makanan dan barangan lain yang diimport.

Barang import berjumlah 10.9 trilion yen (AS$72.7 bilion) pada bulan September, menurut Kementerian Kewangan, meningkat hampir 46 peratus daripada bulan yang sama setahun lalu berikutan kenaikan kos minyak dan gas. Bagaimanapun, import telah berkembang selama 20 bulan berturut-turut pada tahun. Tetapi kos import lebih rendah berbanding bulan sebelumnya, menunjukkan beberapa harga komoditi telah mula stabil.

Manakala barang eksport berjumlah 8.8 trilion yen (AS$58.7 bilion), dengan pertumbuhan paling kukuh dalam kereta dan keluli. Ia adalah bulan ke-20 berturut-turut dalam setahun berdasarkan keuntungan bulanan tahun.

Yen Jepun telah merosot secara drastik apabila Bank of Japan mengekalkan dasar kadar faedah negatifnya, untuk mengekalkan aktiviti ekonomi, manakala Rizab Persekutuan AS mengetatkan dasar monetari untuk memerangi tekanan inflasi yang semakin meningkat. – AP

Gambar fail menunjukkan kereta bersedia untuk dieksport di pelabuhan Yokohama, berhampiran Tokyo. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bangladesh larang penggunaan plastik di hutan bakau terbesar

DHAKA, 28 MAC – Ahli pemuliharaan Bangladesh kelmarin berkata pelancong membuang sampah di hutan bakau terbesar di dunia telah merosakkan ekosistem dengan serius, memaksa...
- Advertisment -