Wednesday, November 30, 2022
29.4 C
Brunei

-

Indah, damai Taman Korakuen

OKAYAMA – Taman Korakuen di Okayama merupakan salah satu daripada tiga taman yang hebat di Jepun selain Kairakuen di Mito dan Kenrokuen di Kanazawa.

Terdapat usaha berterusan untuk menjadikan taman itu lebih mudah diakses oleh orang ramai dan mengekalkan penampilannya, bagi memastikan ia kelihatan sama seperti pertama kali dibina.

Korakuen, yang terbentang di bawah Istana Okayama, dibina kira-kira 300 tahun lalu oleh penguasa feudal Okayama.

Taman ini mempunyai keluasan keseluruhan 144,000 meter persegi, termasuk 10,000 pokok daripada kira-kira 200 spesies dan 19,600 meter persegi rumput. Bangunan-bangunannya masih mengekalkan penampilan elegannya menghiasi taman.

Penguasa Okayama, Ikeda Tsunamasa mencipta taman itu sebagai tempat untuk dirinya berehat.

Seorang pekerja menunjukkan daun teh yang dituai di Korakuen. – ANN/The Japan News
Bukit Yuishinzan setinggi 6 meter kelihatan di Taman Korakuen dengan berlatar belakangkan Istana Okayama. – Agensi
Tiada struktur moden kelihatan menerusi pandangan yang menghadap ke timur dari Enyotei. – ANN/The Japan News
Taman ini mempunyai keluasan keseluruhan 144,000 meter persegi, termasuk 10,000 pokok daripada kira-kira 200 spesies dan 19,600 meter persegi rumput. – Agensi

Menurut rekod, anaknya Tsugumasa mendirikan Bukit Yuishinzan setinggi 6 meter, yang hampir menjadi pusat taman, dan membina laluan air serta kolam di sekelilingnya.

Cucu Tsunamasa, Harumasa menukar ladang berhampiran menjadi tanaman rumput.

“Apabila penguasa berubah, taman itu diubah suai secara beransur-ansur. Akhirnya, ia menjadi apa adanya,” kata Mika Sakamoto, seorang pegawai di Pejabat Taman Korakuen.

Selepas tempoh shogunan Tokugawa berakhir, pemilikan Taman Korakuen telah dipindahkan daripada keluarga Ikeda kepada kerajaan wilayah Okayama pada tahun 1884. Taman itu rosak teruk akibat banjir dan Perang Dunia Kedua, tetapi telah dipulihkan berdasarkan dokumen lama.

Walau bagaimanapun, penyelenggaraan yang lemah dalam tempoh huru hara semasa dan selepas perang telah mengubahnya.

Taman itu menjadi hutan tebal cedar Jepun, pokok kapur barus ginkgo dan pokok-pokok lain yang tidak ada semasa taman itu dibina.

Pada masa ini, projek pemulihan sedang dijalankan, dan 355 pokok telah ditebang setakat ini. Taman itu dirancang untuk ditanam dengan pokok ceri, maple dan pain untuk menggantikannya.

Bagi spesies pokok, pakar sedang mempertimbangkan untuk digunakan berdasarkan kriteria ketat yang dibuat daripada rekod lama.

Apabila menanam pokok ceri, contohnya, mereka menanam pokok yamazakura dan higanzakura dan bukannya someiyoshino, yang menjadi popular pada abad ke-20.

Bangunan yang paling penting di taman itu ialah Rumah Enyotei, kediaman para penguasa yang dipercayai telah dibina pada tahun 1689.

Pada 29 Jun 1945, serangan udara oleh tentera Amerika Syarikat membakar pusat bandar Okayama, memusnahkan Enyotei, pentas Noh dan bangunan utama yang lain. Enyo- tei telah dipulihkan pada tahun 1960.

“Untuk pemulihan, kayu berkualiti tinggi dikumpulkan dari seluruh Jepun,” kata Sakamoto.

Pemandangan dari sebelah timur kediaman itu telah dianggap paling penting di Korakuen kerana ia sama seperti apa yang dilihat oleh para penguasa.

Peraturan tempatan telah mengehadkan ketinggian bangunan di sekeliling, di mana bangunan moden tidak boleh dilihat dalam bidang pandangan dari ketinggian 1.5 meter, atau paras mata, apabila melihat taman dari sekitar pusat koridor timur Rumah Enyotei.

Taman Korakuen sentiasa menggembirakan pengunjung. Tsunamasa, pengasas Korakuen, membina pentas noh di taman dan mengadakan persembahan untuk rakyat.

Noh, sejenis persembahan teater Jepun, dianggap sebagai satu kemestian bagi samurai. Tsunamasa bukan sahaja seorang pencinta Noh tetapi juga seorang pelakon yang sangat baik.

Penerusnya juga membenarkan orang masuk ke taman pada hari-hari tertentu, yang luar biasa pada masa itu. Jumlah pelawat ke Korakuen telah berkurangan kepada kurang daripada satu pertiga daripada jumlah sebelum wabak itu.

Pelbagai usaha sedang dilakukan untuk memastikan taman itu popular sebagai destinasi pelancongan.

Buah plum Ume dituai setiap bulan Jun dari kebun yang mempunyai kira-kira 100 pokok dan diproses menjadi jem, yang dijual sebagai produk berjenama.

Daun teh juga dituai di taman dan dijual di bawah jenama yang sama seperti teh hitam Jepun dan sencha, sejenis teh hijau Jepun yang disediakan dengan merendam daun dalam air panas.

Teh dari Korakuen adalah varieti Jepun asli dengan aroma yang kuat yang digunakan sebelum varieti baharu dikembangkan.

Kedua-dua teh hitam dan sencha terjual dengan cepat kerana popularitinya.

Taman Korakuen terletak 25 minit berjalan kaki dari susur keluar timur Stesen JR Okayama. Menaiki kereta tremnke Higashiyama dari Okayamaekimae dan turun di Shiroshita, 10 minit berjalan kaki dari stesen. – ANN/The Japan News

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jutaan rakyat Bangladesh hilang tempat tinggal

DHAKA, 29 NOV – Berjuta-juta orang di Bangladesh hilang tempat tinggal dan mata pencarian akibat kesan perubahan iklim tahun ini hingga menyebabkan penghijrahan dalam negeri...

Polis kawal bandar utama China

- Advertisment -