Indah dari sudut gambar sahaja

Sambutan Hari Raya sudah tentunya lebih meriah dengan biskut dan kek beraneka jenis dan warna sama ada dibeli di kedai-kedai untuk dijadikan hidangan atau tidak kurang yang ditawarkan di laman media sosial Facebook dan Instagram.

Namun berbeza dengan membeli di kedai, kita dapat melihat lebih dekat biskut dan kek tersebut, tetapi tawaran di laman media sosial pula sebaliknya, sehingga saya sendiri terkena baru-baru ini.

Ini kerana apa yang dibayangkan dan digambarkan di media sosial tak serupa dengan yang saya perolehi. Di media sosial, semuanya tampak menarik, menyelerakan, namun bila sudah ada di tangan, pelanggan seperti saya merasa sedikit terkilan, tergamam dan hanya mampu menggelengkan kepala melihat apa yang ditempah.

Kenapa sesetengah peniaga dalam talian tidak berlaku jujur dan menyatakan ukuran sebenar saiz kuih yang dijual? Saya tahu merakamkan gambar dari sudut tertentu boleh membuatkan produk mereka menjadi tarikan kepada para pelanggan, namun mereka perlulah juga bertanggungjawab dan berlaku jujur menerangkan kepada pelanggan butiran biskut, kuih atau kek yang ditawarkan supaya pelanggan tidak terasa seperti ditipu.

Malah yang menyedihkan lagi, sesetengah peniaga menjual harga kuih dengan nilai yang tidak masuk akal. Saya faham harga bahan untuk membuatnya naik dan sukar diperoleh namun janganlah menjual harga yang berlipat-lipat ganda. Biarlah ikhlas dan jujur dalam berniaga, kita tidak tahu daripada kuantiti lebih produk yang dijual boleh jadi amalan rezeki yang mengundang keberkatan dalam kehidupan kita.

Jujur