Indahkan kawasan terbiar jadi taman awam

DAKAR – Dengan meningkatnya urbanisasi di zon pesisir Dakar, aktivis dari masyarakat tempatan telah memutuskan untuk berusaha memelihara beberapa kawasan pesisir semula jadi di sekitar kawasan Mamelles di ibu negara Senegal.

Terletak di semenanjung, Dakar dikelilingi oleh lautan Atlantik di tiga sisi, yang membolehkan bandar paling barat di benua Afrika itu mempunyai banyak pantai. Tetapi kebanyakannya telah diswastakan oleh individu dan syarikat untuk dieksploitasi.

Maguette Dieng, pemilik restoran tepi pantai, mengatakan bahawa dia ingin mendirikan taman hijau dan mengubah kawasan itu kembali kepada apa yang dia ingat. “Mamelles dan semua yang ada di sini hanyalah sebuah hutan besar dengan pokok-pokok besar, sebelum semuanya dihancurkan oleh projek hotel dan pembinaan jalan raya,” katanya.

Sejak Jun tahun ini, belasan sukarelawan telah datang untuk membina taman awam berhampiran Rumah Api Mamelles yang bersejarah. Pihak berkuasa tempatan membenarkan mereka untuk menggunakan sebidang tanah di antara pelbagai projek infrastruktur.

“Ideanya adalah untuk membuat kebun masyarakat, kami memanggil semua orang untuk datang dan menanam, justeru orang ramai datang dan menanam buah-buahan, sayur-sayuran, pokok perubatan, dan melindungi tempat ini,” jelas Dieng, sambil menambah bahawa ia akan menjadi “taman untuk semua orang di mana orang boleh datang bersama keluarga dan menanam pada hari Ahad.”

Beberapa orang sukarelawan bekerja di taman awam berdekatan dengan Rumah Api Mamelles di Dakar. – Xinhua

Menurutnya, projek itu dibiayai oleh masyarakat setempat dan hasil derma. Orang ramai boleh menanam tanaman atau pokok, atau membiarkannya untuk ditanam oleh sukarelawan lain.

Air, peralatan dan baja ditawarkan oleh sukarelawan. Sebuah NGO tempatan Nebeday telah membawa beberapa pokok ke kebun.

Pasukan kecil telah menanam lebih dari 50 tanaman dan merancang untuk meneruskannya sehingga tanahnya hijau sepenuhnya. Mereka juga merancang untuk meletakkan beberapa bangku untuk orang berehat sebelum pergi ke pantai berdekatan.

Sukarelawan boleh datang bila-bila masa dalam seminggu untuk menjaga kebun. Tetapi kebanyakan mereka berkumpul pada hari Ahad untuk menyusun tanaman dan melihat bagaimana ia tumbuh. Dengan musim hujan yang akan datang hanya dalam beberapa minggu, sukarelawan mengatakan bahawa mereka akan mengambil langkah berjaga-jaga untuk memastikan pokok selamat.

“Apa yang menarik bagi saya adalah idea bahawa kita masing-masing dapat meluangkan masa dan melakukan aktiviti kemasyarakatan. Sepertinya berguna bagi saya,” kata seorang sukarelawan, Youssoupha Ndao.

“Juga, ini adalah sesuatu yang harus saya lakukan pada hujung minggu, supaya saya dapat berada di luar, walaupun tidak begitu mudah dengan cuaca panas pada waktu ini,” tambahnya.

Baginya, apa yang menjadikan kebun ini istimewa adalah menyatukan orang. “Di kebun Dakar yang lain, biasanya kota ini menjaga tanaman dan pokok. Tetapi idea di sini adalah ia menyatukan orang ramai, itu unik dan penting,” jelas Ndao. – Xinhua