Sunday, December 10, 2023
29.1 C
Brunei

  -

  India: 41 lelaki terperangkap dalam terowong selama 9 hari

  DEHRADUN, 20 NOV – Pasukan penyelamat India hari ini dalam usaha untuk membebaskan 41 lelaki yang terperangkap dalam terowong jalan selama sembilan hari, ketika mereka bersiap sedia untuk menggali terowong baharu selepas usaha sebelum ini gagal.

  Sebuah jengkaut telah mengalihkan tanah, konkrit dan runtuhan dari terowong dalam pembinaan di negeri utara Himalaya Uttarakhand sejak 12 November, selepas sebahagian daripada terowong itu runtuh.

  Namun, usaha menyelamat telah terhenti akibat serpihan yang jatuh serta kerosakan berulang pada mesin penggerudian berat yang penting, dengan tentera udara terpaksa mengangkut kit baharu dua kali.

  Jurutera telah cuba memacu paip keluli secara mendatar melalui serpihan, cukup lebar untuk membolehkan lelaki yang semakin putus asa itu untuk menyelinap masuk.

  Tetapi penggerudian di laluan itu telah dihentikan pada Jumaat lepas, selepas bunyi retak menimbulkan ‘keadaan panik’, kata pegawai.

  Pasukan penyelamat kini sedang bersiap untuk menggali terowong baharu dari atas, memaksa pekerja memotong trek yang sama sekali baharu sehingga ke puncak bukit berhutan yang tinggi di atas untuk peralatan berat yang diperlukan.

  Pakar telah memberi amaran tentang kesan pembinaan yang luas di Uttarakhand, di mana sebahagian besar negeri itu terdedah kepada tanah runtuh.

  “Setiap usaha sedang dilakukan,” kata ketua menteri Uttarakhand, Pushkar Singh Dhami dalam satu kenyataan hari ini, menegaskan bahawa ‘pekerja yang terperangkap dalam terowong itu selamat’. – AFP

   

  gambar freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Hong Kong adakan pilihan raya majlis pertama di bawah peraturan baharu

  HONG KONG, 10 DIS - Penduduk pergi mengundi pada hari ini dalam pilihan raya majlis daerah pertama Hong Kong sejak rombakan pilihan raya dilaksanakan...